IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жертвите на атаката в Германия са 12

Според вътрешния министър Томас де Мезиер някои обстоятелства около катастрофата още не са ясни, макар много факти да сочат, че е терористичен атентат

06:56 | 20.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Жертвите на атаката в Германия, при която камион се вряза в коледен базар в Берлин, са 12. Ранените са почти 50, предава Ройтерс, като се позовава на последни данни от полицията в Германия.

Органите на реда са задържали един човек във връзка с атаката, а спътникът му е загинал на място в камиона. Националността на задържания засега е неясна. Според различни медийни публикации той е от Афганистан или Пакистан и е влязъл в Германия през февруари.

Берлинската полиция в момента разследва версия, че камионът е отвлечен от строителен обект в Полша. Собственикът му го разпознал по кадрите от медиите след атаката снощи и твърди, че е изгубил контакт с водача му от часове. 

Мъртвият в кабината е поляк и вероятно е отвлеченият шофьор на камиона. 

Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер коментира обаче, че все още обстоятелствата около катастрофата не са съвсем ясни, макар малко след нея да се появи туит, от който се вижда, че „Ислямска държава е поела отговорност. „Все още не искам да използвам думата „атака“, макар много неща да сочат, това е точно така“, коментира той.

Инцидентът е същият като този от Ница, Франция, когато камион се вряза в тълпа, отбелязваща националния празник на страната. Тогава „Ислямска държава“ пое отговорност за атентата. Загинаха 86 души.

Ройтерс отбелязва, че през последните години Германия не е преживявала мащабни терористични нападения от ислямисти като тези в Белгия и Франция. През лятото имаше серия от по-малки нападения в Бавария – едно във влак и едно на музикален фестивал в Ансбах, при което бяха ранени около 20 души. И за двете нападения отговорност пое „Ислямска държава“.

Вижте и какво заяви след инцидента министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер в материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 7 години
моля местните расисти да не учат Германия на националния им спорт !!! :) Това дето те са измислили ти не можеш да копираш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още