IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жп компанията OSE влиза в новия фонд за приватизация на Гърция

Правителството планира продажбата още и на Гръцките пощи и Олимпийския комплекс в Атина

12:40 | 20.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър Евклид Цакалотос (вляво) и премиерът Алексис Ципрас в гръцкия парламент. <em>Снимка</em>: <em>Ройтерс</em></p>

Финансовият министър Евклид Цакалотос (вляво) и премиерът Алексис Ципрас в гръцкия парламент. Снимка: Ройтерс

Още шест държавни компании ще бъдат включени в плановете за приватизация на гръцкото правителство. Това съобщи финансовият министър Евклид Цакалотос по време на парламентарен дебат, свързан с допълнителните икономии, които Атина трябва да приложи, в случай, че пропусне да постигне бюджетните цели.

Правителството вече изработи механизъм, който ще влезе в сила автоматично, ако страната не изпълни заложеното в подписаната през миналото лято спасителна програма. Сега обаче мярката трябва да получи одобрението и на парламента. Ключовото гласуване е насрочено за 22 май, броени дни преди срещата на Еврогрупата. 

Пред депутатите Цакалотос даде някои подробности и около бъдещия нов приватизационен фонд, който също ще бъде създаден по силата на споразумението от миналия юли, посочва гръцкото издание „То Вима“.

В списъка ще влязат още шест държавни компании – Гръцките пощи (ELTA), градският транспорт в Атина (OASA), жп компанията OSE (която отговаря за инфраструктурата), както и Олимпийският комплекс в Атина и транспортните компании OSY и STASY.

Това няма да е крайният списък, посочи още финансовият министър на страната. Водят се преговори с кредиторите за включването на още държавни активи, сред които водната компания EYATH, енергийната DEI, както и строителната KTYP.

Раздържавяването е чувствителна тема за гръцкото общество – плановете на няколко правителства в областта на приватизацията пропаднаха под силния натиск срещу продажбата на държавни активи. По тази причина и по време на преговорите по третата спасителна програма през миналото лято Германия поиска новия приватизационен фонд да бъде базиран и управляван извън Гърция.

Договорката все пак новата институция да бъде в Атина и под контрола на гръцкото правителство беше едно от най-големите постижения на премиера Алексис Ципрас. Плановете предвиждат от приватизация на държавни активи Гърция да набере 50 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 7 години
Колкото по-слаби толкова по-евтини , нали това е идеята . А сега нещата набират сила , до 50 милиарда има много още . В БГ ако не се лъжа само в първата вълна на масовата приватизация заминаха около 1 200 предприятия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Protokol
преди 7 години
Шегичка с Шойбле , но дали ще мине ? ... защото от изброените няма нито едно читаво - да е атрактивно или на печалба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още