IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JP Morgan очаква вълна от сливания в Швейцария

Възможните играчи са и американски или дори местни SPAC, твърди Ник Босарт

17:03 | 29.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гледка от Берн. <em>Снимка:&nbsp;Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>
<div>
	<div>
		&nbsp;</div>
</div>

Гледка от Берн. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

 

След срив през настоящата година американската инвестиционна банка JP Morgan очаква значително повече сливания и придобивания на компании в Швейцария през 2021 г. „В края на годината рядко сме толкова заети, колкото сега", каза ръководителят на банката за Швейцария Ник Босарт пред Ройтерс. „Очакваме рязко увеличаване на обемите на сливания и придобивания в Швейцария през 2021 г.“, пояснява той.

Редица компании работят по сделки, с които искат да поставят бизнеса си на нова основа, казва Босарт. „По-малки, но и много големи компании в момента управляват подобни трансформационни трансакции. Едва ли има сектори, в които нищо да не се случва“. JP Morgan е водещ консултант в сферата на сливанията и придобиванията.

Кризата с коронавируса замрази внезапно много планове за сделки от средата на март до началото на май, казва банкерът. Според доставчика на данни Dealogic броят на поглъщанията с швейцарско участие е спаднал до 401 от 522 през предходната година до края на ноември. Тъй като нямаше големи трансакции, обемът дори е спаднал с над 60 процента.

„Междувременно активността отново се засили“, казва Босарт. Факторите на несигурност са останали на заден план. Благодарение на ваксинациите може да се види светлината в края на тунела „Covid“, твърди специалистът. Независимо от това за много компании вероятно ще се увеличи натискът върху разходите. Те биха могли да предприемат контрамерки със сливания на родния си пазар. На фона на Covid-19 обаче рязко нараства и значението на дигитализацията. „Много компании ще трябва да се укрепят тук“, казва Босарт.

Разликата в оценката между бързо развиващите се и по-скоро стагниращите компании едва ли някога е била толкова голяма, колкото е днес. „Това допълнително ще засили пазара на сливания и придобивания. Ако не нараствате достатъчно със съществуващия си бизнес, вие купувате”, пояснява специалистът. А в края на краищата много потенциални купувачи, като фондове за рисков капитал например, ще са снаряжени за поглъщания с пълните си каси. 

Освен това съществуват така наречените SPAC (Special Purpose Acquisition Vehicles). Те набират пари с IPO и чак тогава тръгват да търсят компания, която могат да купят с приходите. В САЩ бизнесът с такива „празни фирмени чекове“ процъфтява. Например списание Playboy възнамерява да се върне на фондовия пазар през задната врата.

Американските SPAC вече са претърсили много задълбочено собствения си пазар за такива цели, обяснява Босарт. „Такива SPAC сега търсят дестинации в Швейцария“, твърди той. Възможен интерес според него представляват отделите, които някои компани искат да продадат. В същото време местните банки в сътрудничество с преприемачи проучват възможността сами да листнат SPAC на швейцарската фондова борса. „Това е в плановете на много хора за 2021 г.“

Но според Босарт има и технически препятствия. Фирма, която иска да се присъедини към индекса SIX, трябва да представи финансови данни за последните три години. SPAC не може да направи това. „Но предполагам, че ще бъдат намерени решения“, пояснява още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още