IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Журналистическият въпрос, който събори Берлинската стена

Евалд Кьониг разказва за „най-лудата“ нощ в историята на съвременна Германия

16:19 | 09.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изтъкнатият журналист Евалд Кьониг, бивш главен редактор на Euracitv Германия, присъства като представител на германското издание Die Presse на историческата пресконференция в Източен Берлин, където груба грешка на източногерманския служител Гюнтер Шабовски довежда до падането на Берлинската стена през 1989 г.

Ето какво си спомня с носталгия Кьониг в публикация на Euractiv:

"Бях толкова уморен. Прекарах предната вечер на чехословашката граница, където внезапно реших да направя някои изследвания около един нов феномен. В Ширндинг, малко градче в Бавария с граничен контролно-пропускателен пункт към Чехословашката социалистическа република, имаше огромна опашка от трабанти с бежанци от Германската демократична република (ГДР), всички на възраст между 20 и 30 години, 24 часа в денонощието , идващи от ГДР чрез малко отклонение на територията на Чехословакия към Федерална република Германия (ФРГ). Не им беше позволено да преминат директно границата.

Беше изключително призрачна атмосфера, точно обратното на предишното лято, когато първите бежанци, идващи през Унгария и Австрия, бяха посрещнати топло с пенливо вино, фотографи от пресата и телевизионните екипи.

Хиляди коли бръмчат с двутактовите си двигатели, които пристигат по цял ден и цяла нощ, близо 50 000 души в рамките на пет дни: Ширндинг е мястото, където ГДР кървеше и губеше толкова много от младото си население.

трабант трабант

Бях тръгнал от Бон, столицата на Западна Германия по това време, за Берлин, когато реших да хвана маршрута през Ширндинг. Исках да направя много бърза локална проверка за ситуацията. Но ми отне много повече време, отколкото очаквах.

Беше ми трудно да напусна това място, особено когато чуеш всички тези истории за младите хора, избягали от комунистическата част на Германия, оставяйки дори семействата си вкъщи, без да им споделят плановете си, напускайки късно вечер по работно облекло.

Така че бях пълен с нови цитати и истории в онова вълнуващо време, след като преди това написах много други материали за бежанските лагери в Германия. Тази нощ спах само един час в кола под наем в горите на планината Фичтелгебирге на път от Ширндинг за Франкфурт. Беше много студено. След това взех първия самолет за Берлин.

Когато най-накрая пристигнах в Международния пресцентър на правителството на ГДР, в Моренщрасе, Източен Берлин, бях наистина изтощен. Разговарях с някои колеги, чух нови слухове и научих за нови срещи в пресата. Това е достатъчно, помислих си, и исках да напусна пресцентъра няколко минути преди 18:00 ч.

Определено не бях убеден, че трябва да отразя пресконференцията с Гюнтер Шабовски, която беше насрочена за въпросния час. Той трябваше да докладва някои резултати от заседанието на Централния комитет на Германска единна социалистическа партия (ГЕСП). Мислех, че това е толкова скучно, че предпочетох да си поспя и да наваксам пропуснатия сън след последната дълга нощ.

Допусках, че и следващата вечер ще се окаже безсънна, както и тази след нея!

Затова се обърнах, за да напусна пресцентъра и слязох по стълбите от първия етаж, където беше стаята за пресата, при партера. Но в този момент трябваше да отстъпя място на група мъже, които вървяха нагоре - това беше Шабовски и неговият антураж. Това ме накара да променя мнението си. Ако Шабовски вече идва за пресконференцията, би било глупаво от моя страна да напусна пресцентъра и да рискувам да пропусна нещо.

И така се насочих към залата за пресконференции, която беше препълнена с хора и и нямаше свободни места. Така че останах отзад - достатъчно добра позиция, за да следя речите от подиума на Шабовски и съвсем близо до изхода, за да мога да напусна по всяко време, ако започна да заспивам по време на бюрократичния комунистически монолог.

Шабовски започна пресконференцията точно така, както и очаквах. В централния комитет участниците бяха поканени да коментират реформите на политиката на ГЕСП. Нищо наистина не си струваше да бъде записано.

Но имаше някои интересни въпроси от журналистите от ГДР. Това беше първият път, когато те зададоха някои критични въпроси.

Шабовски беше попитан от въпросните репортери какво е направил срещу култа към личността. Например Ерих Хонекер, генералият секретар на Централния комитет на ГЕСП, е изобразен 43 пъти в едно издание на най-важния всекидневник „Neues Deutschland“ („Нова Германия“).

 

Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
В крайна сметка, Берлинската стена падна заради чиновническа грешка. Това ми е любимата част в цялата история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още