IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Жълтите жилетки“ призовават за масово теглене на спестявания от банките

Протестиращите се надяват, че това може да принуди правителство да се вслуша в исканията им

17:40 | 09.01.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Активисти на протестното движение на „жълтите жилетки“ във Франция призоваха за масово теглене на спестяванията от френските банките като част от продължаваща борба срещу правителството, предаде БТА.

Преди деветия пореден протестен уикенд в Париж и други френски градове „жълтите жилетки“ отправиха призив в социалните мрежи за масово теглене на пари от банките.

Протестиращите се надяват, че това може да принуди правителство да се вслуша в исканията им, по-специално в призива им за по-пряка демокрация чрез референдуми, позволяващи на гражданите да предлагат нови закони.

Инициатор на призива за тегленето на пари е активистът от движението Максим Никол. 

Според икономическото издание „Капитал“ този икономически феномен е известен начин за предизвикване на банкова паника и е много опасен, но остава твърде малко вероятен.

Операцията е насрочена за събота, 12 януари от 8 часа местно време и е предвидено да се проведе още веднъж идния месец, в случай на провал.

Последиците са потенциално много съществени: нито една банка не държи ликвидности, съответстващи на депозитите на клиентите си, а банка, която не е в състояние да отговори на исканията за теглене се изправя пред невъзможността да плаща разходите си за функциониране. След това схемата е класическа: ако една банка се срине, целият сектор се разклаща, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 1
Krieghoff
преди 5 години
Няма да доживееш за да видидиш това. Съдейки по *** ти изказвания създаваш чувството, че на младини някой те е обезчестил и ти е платил в ЕВРО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
mariata
преди 5 години
По принцип в класическите търговски банки (не говорим за private banking и офшорни зони), по-малко от половината депозити са на физически лица. От тях значителна част са на срочни депозити, които се теглят с предизвестие, отделно гръбнакът на депозитите са тези на по-заможните и формират сигурно 80% от тези на физическите лица. Като извод - жълтите жилетки държат значително под 10% от пасивите на банката и трудно само те могат да предизвикат ликвиден проблем. Отделно масово теглене не е задължително да е значително теглене и по-скоро ще въведе до дълги опашки и нищо повече. Едно гише трудно обслужва повече от 20 човека на час и повече от 150 на ден. Като се проведе инструктаж на персонала на банката, кпд ще спадне до 2-3 човека на час.КТБ не я фалираха хората от опашките, а едрите вложители, които през интернет банкиране безкасово я обезкървиха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 5 години
Мише, върни профила на мави, веднаха. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
redcretin
преди 5 години
Тук леко сбърка, ама е разбираемо предвид отровната българска среда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
redcretin
преди 5 години
Да не си вече в мАсква с чемоданчика, а? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
На мене па ми е мноо интересно, оти правителството не подава оставка, както се очаква и съветва да се прави из некои други места по земните кълбета, включително и у нас...? Мани друго, ами и полицията здраво ги млати протестиращите - не е като у Москва, кога стоте фена на Навални протестират срещу Путин... Ама там били опозиция, а у Париж - некви лоши... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 5
pioner
преди 5 години
Именно защото се е случвало преди банките ще успеят да реагират адекватно и нищо няма да произлезе от подобни акции. Е разбирасе могат да парализират банковата система заставайки на гишетата на банките и банкоматите правейки трансфери за по 1 евро, но и за това си има цяр. А за да сринат цялата финансова инфраструктура в наши дни им трябва доста по - добра организация от Фейсбук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Банките не съхраняват парите на вложителите - те ги инвестират. От там идват лихвите по влоговете. Банките имат резерви за да покрият непосредствените си плащания, но ако хората масово започнат да теглят, в един момент резервите ще свършат. Впрочем, това се е случвало не веднъж. Затова държавите са създали фондове за гарантиране на депозитите. Но ако започне масово теглене от всички банки едновременно - и те няма да са достатъчни.Призивите за масово теглене на депозити са друг въпрос. Жълтите усмиpителни ризи може да са глупaци, но повечето вложители не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 13
pioner
преди 5 години
Не виждам как това масово теглене на пари от банки ще доведе до проблеми с ликвидността на банките. За да има проблем за една банка освен масовост на тегленията се изисква още спонтаност и стихийност. При липса на тези 2 фактора банката ще е подготвена за тегленето и то ще е безмислено. Следователно когато заявиш че след 5 дни ще теглиш 2 милиона от клон X в Пазарджик то клона x в Пазарджик ще има налични пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 8
dddd
преди 5 години
Жълтите жилетки имат много интересна логика. Търсят начин как да си съсипят живота с надеждата да наранят другите повече от колкото биха наранили себе си. Имаше една много интересна класификация на хората. Умни били тези, които с действията си правили добро на себе си и обществото. Глупави били тези, които вредят на себе си и обществото. Бандити са тези, които вземат за себе си и вредят на обществото. Та очевидно при срив на банковата система протестиращите ще пострадат силно, както и обществото, което автоматично ги вкарва в категорията ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още