Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Кабинетът на Драги ще стимулира икономиката на Италия с допълнителни разходи

Финансовото министерство работи по нов фискален закон на стойност около 20 млрд. евро, за да поддържа мерките в подкрепа на домакинствата и бизнеса

Кабинетът на Драги ще стимулира икономиката на Италия с допълнителни разходи

Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на италианския премиер Марио Драги подготвя първия си пълен годишен бюджет с оглед запазването на допълнителните разходи дори на фона на продължаващото и по-добро от очакваното възстановяване на икономиката на страната, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Служителите на офиса на финансовия министър Даниеле Франко работят по нов фискален закон на стойност около 20 млрд. евро, за да поддържат мерките в подкрепа на домакинствата и бизнеса по време на пандемията от коронавирус, споделят служители, запознати с въпроса, които са пожелали да запазят анонимност.

Драги и колегите му искат да засилят възстановяването на Италия от най-тежката ѝ икономическа криза след Втората световна война, като същевременно се възползват от исторически ниските разходи по заеми. Те се стремят да държат под контрол нестабилната коалиция достатъчно дълго време, за да продължат амбициозна програма за реформи и растеж.

Сега финансовото министерство вижда някои положителни резултати от подхода „всичко или нищо“ за подпомагане на експанзията, която бившият председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) преследва. Икономическият растеж през тази година вероятно ще надхвърли прогнозираните през април 4,5%, като вероятно ще достигне близо 6%, според представители на кабинета.

По техните думи обсъжданият пакет ще подкрепи доходите на гражданите, преждевременното пенсиониране и други мерки, които не отговарят на условията за помощ от фонда на ЕС за възстановяване от коронавируса, като в същото време ще включва и нови стимули за работещите.

Количеството допълнителни разходи ще зависи от резултатите по отношение на икономиката, добавят служителите, които не изключват нови пандемични ограничения.

Предвидените разходи ще бъдат включени в годишния бюджет на правителството - първият, откакто Драги и Франко встъпиха в длъжност през февруари. Планът ще включва също икономически и фискални прогнози до 2024 г.

Подобни мерки биха представлявали градивен елемент в продължителното възстановяване на Италия, след като страната се превърна в първата голяма жертва на коронавируса в началото на миналата година в Европа.

Въпреки че властите в страната изразходваха над 170 милиарда евро за фискални стимули след избухването на пандемията, увеличавайки дълга до почти 160% от националния брутен вътрешен продукт (БВП), третата по големина икономика в еврозоната се сви с почти 9% през миналата година. Перспективите на Италия обаче сега изглеждат по-светли, като делът на ваксинираните от населението продължава да расте.

Икономическите данни от тази седмица показват, че растежът се е ускорил до 2,7% през второто тримесечие, подсилен от разходите на домакинствата. Инвестициите се възстановяват до нива отпреди коронавируса. Прогнозата на финансовото министерство за икономически ръст от цели 6% за тази година може да надхвърли средната оценка от 5,7% на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Попътен вятър за този растеж през следващите месеци може да бъде осигурен и от разходите на ЕС. През август Италия получи първия си транш безвъзмездни средства и заеми от Фонда за възстановяване на стойност 24,9 млрд. евро, с които ще се финансират проекти, вариращи от инфраструктура до здравеопазване, образование и енергетика.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Ядрените отпадъци притесняват Брюксел да признае АЕЦ за зелена енергия