IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът на Драги ще стимулира икономиката на Италия с допълнителни разходи

Финансовото министерство работи по нов фискален закон на стойност около 20 млрд. евро, за да поддържа мерките в подкрепа на домакинствата и бизнеса

17:38 | 02.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на италианския премиер Марио Драги подготвя първия си пълен годишен бюджет с оглед запазването на допълнителните разходи дори на фона на продължаващото и по-добро от очакваното възстановяване на икономиката на страната, съобщава Bloomberg. 

Служителите на офиса на финансовия министър Даниеле Франко работят по нов фискален закон на стойност около 20 млрд. евро, за да поддържат мерките в подкрепа на домакинствата и бизнеса по време на пандемията от коронавирус, споделят служители, запознати с въпроса, които са пожелали да запазят анонимност.

Драги и колегите му искат да засилят възстановяването на Италия от най-тежката ѝ икономическа криза след Втората световна война, като същевременно се възползват от исторически ниските разходи по заеми. Те се стремят да държат под контрол нестабилната коалиция достатъчно дълго време, за да продължат амбициозна програма за реформи и растеж.

Сега финансовото министерство вижда някои положителни резултати от подхода „всичко или нищо“ за подпомагане на експанзията, която бившият председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) преследва. Икономическият растеж през тази година вероятно ще надхвърли прогнозираните през април 4,5%, като вероятно ще достигне близо 6%, според представители на кабинета.

По техните думи обсъжданият пакет ще подкрепи доходите на гражданите, преждевременното пенсиониране и други мерки, които не отговарят на условията за помощ от фонда на ЕС за възстановяване от коронавируса, като в същото време ще включва и нови стимули за работещите.

Италия Италия

Количеството допълнителни разходи ще зависи от резултатите по отношение на икономиката, добавят служителите, които не изключват нови пандемични ограничения.

Предвидените разходи ще бъдат включени в годишния бюджет на правителството - първият, откакто Драги и Франко встъпиха в длъжност през февруари. Планът ще включва също икономически и фискални прогнози до 2024 г.

Подобни мерки биха представлявали градивен елемент в продължителното възстановяване на Италия, след като страната се превърна в първата голяма жертва на коронавируса в началото на миналата година в Европа.

Въпреки че властите в страната изразходваха над 170 милиарда евро за фискални стимули след избухването на пандемията, увеличавайки дълга до почти 160% от националния брутен вътрешен продукт (БВП), третата по големина икономика в еврозоната се сви с почти 9% през миналата година. Перспективите на Италия обаче сега изглеждат по-светли, като делът на ваксинираните от населението продължава да расте.

Икономическите данни от тази седмица показват, че растежът се е ускорил до 2,7% през второто тримесечие, подсилен от разходите на домакинствата. Инвестициите се възстановяват до нива отпреди коронавируса. Прогнозата на финансовото министерство за икономически ръст от цели 6% за тази година може да надхвърли средната оценка от 5,7% на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Попътен вятър за този растеж през следващите месеци може да бъде осигурен и от разходите на ЕС. През август Италия получи първия си транш безвъзмездни средства и заеми от Фонда за възстановяване на стойност 24,9 млрд. евро, с които ще се финансират проекти, вариращи от инфраструктура до здравеопазване, образование и енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още