IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как би изглеждала ваканция в Испания в близко бъдеще?

Почивката е възможна, но при спазване на карантина

14:28 | 17.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Вътрешният изглед на хотелската стая може да бъде единствената панорама за летовниците на Майорка в близко бъдеще. Въпреки че на хотелите на атрактивния като туристическа дестинация остров в Европа е разрешено да отворят отново, екскурзиантите трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни. Това разпореди испанското правителство. Наредбата е свързана с продължителността на извънредното положение в страната. Ако то приключи в средата на юни, условието за принудителната карантина автоматично ще изтече. За момента така се намалява броят на заразените, пише Ралф Шулце за Der Tagesspiegel.

„Никои летовници няма да пристигнат, за да останат под карантина две седмици“, смятат от испанската туристическа асоциация Exceltur. Изискването за карантина е тежък удар за туризма.

„Не се знае дали това задължение ще продължи да се прилага през лятото“, обяснява вицепрезидентът на Exceltur Жозе Луис Зореда. Но това се случва в труден момент, когато туристическата индустрия се опитва да спаси летния сезон и да привлече туристи в страната, посочва авторът.

Междувременно ограниченията за движение на остров Майорка бяха значително облекчени. Същото се случи и на Канарските острови, където пандемията вече е до голяма степен овладяна. Там хотели и малки магазини могат да отворят отново. Разходките и практикуването на водни спортове на плажовете също е разрешено, информира още изданието.

В испанските агломерации, които включват огнища на коронавируса като Мадрид и Барселона, са наложени още по-строги ограничения – все още не е позволено на хотелите там да подновят дейност.

Франчина Арменгол, регионалният правителствен ръководител на Балеарските острови, изрази оптимизъм малко преди обявяването на регламента за карантината: „Туристическият сезон не е загубен. Работим в тясно сътрудничество с туроператорите, за да привлечем туристи на островите при безопасни условия това лято“, допълни тя.

Сътрудничеството вече дава резултат, уточнява Ралф Шулце - летните ваканции на Майорка вече могат да бъдат резервирани чрез пакетни пътувания при няколко големи туроператори. Това ще започне да се случва от втората половина на юни. Lufthansa обяви, че отново ще осъществява полети до Майорка през юни.

Засега испанските граници са затворени до 23 май за всички пътуващи без постоянно местожителство в Испания. В момента карантината засяга главно испанци, които се завръщат от чужбина, както и чуждестранни испански жители, които пътуват до родната си страна и дома си в Испания. Но разпоредбата за карантина може да възпре международните туристи, които мислят да заминат за Испания през лятото, пише анализаторът.

Считано от петък всички лица, пътуващи до Кралството със самолет, кораб или кола, трябва да бъдат поставени под карантина в продължение на две седмици без значение от кои държави идват. "По време на самоизолацията хората трябва да останат в своите домове или квартири", нарежда правителството. Позволено им е да излизат, за да си купят храна и лекарства, както и да посетят лекар, носейки маска.

Туроператорите и авиокомпаниите са задължени да информират своите клиенти за съответната обстановка на местата, където отиват. Пътниците, пристигащи в Испания със самолет, трябва също да попълнят карта за местоположение, върху която се записват лични данни, дестинация и адрес за настаняване. Така впоследствие властите могат да проверят дали карантината се спазва, съобщава изданието.

Всеки, който има симптоми на Covid-19 след влизането си на територията на страната, трябва да съобщи за това на държавната здравна служба. Изключение правят работниците мигранти, шофьорите, спедиторите и медицинският персонал, работещи в Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още