Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Как ЕК контролира комуникацията на своите висши служители?

Омбудсманът иска среща с ЕК, за да бъде уточнен казус за разменени текстови съобщения между Фон дер Лайен и директора на Pfizer

Как ЕК контролира комуникацията на своите висши служители?

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският омбудсман Емили О`Райли поиска информация относно водената кореспонденция чрез текстови съобщения между председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и изпълнитения директор на Pfizer Албърт Бурла, пише европейското издание Politico.

Това искане има своята предистория - през април американското издание New York Times публикува информация за обаждания и разменени текстови съобщения между двамата. Когато журналисти поискаха достъп до тази комуникация, пресцентърът на ЕК обясни, че тези съобщения обикновено имат "кратък живот", не се записват и отказаха да дадат достъп до телефона на председателя.

Казусът стигна до омбудсмана, която поиска информация от Брюксел.

Още по темата

Темата всъщност е доста чувствителна. През лятото О`Райли започна анализи как ЕК контролира комуникацията на своите висши чиновници, включително и служебните СМС-и. Самата Фон дер Лайен беше остро критикувана преди години по време на разследване за злоупотреби в германското Министерство на отбраната. Тогава се оказа, че всичката водена комуникация е изтрита от телефон, който е бил доказателство по случая.

Сега омбудсманът е изпратила покана до ЕК за среща, на която да бъдат изяснени начините, по които се контролира подобна служебна комуникация, включително и запазване на информацията на текстовите съобщения и други практики.

Още през лятото тя започна дебата като се обърна към европейските институции с писмо с коментари, че новите технологии изискват и нови административни практики, още повече на фона на пандемията от коронавируса, която направи редовна практика работата от разстояние.

О`Райли коментира в писмото си, че правилата изискват чиновниците да пазят документацията по казусите, по които работят, и това зависи не толкова от формата (имейл, писмо, текстово съобщение и т.н.), колкото от съдържанието.

В изпратеното в края на юни писмо до европейските институции Емили О`Райли очаква предложения и коментари до 15 ноември.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Задълбочава ли се разломът между старите и новите страни членки на ЕС?