IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ЕС се готви за Brexit?

Ирландия ще е членът на ЕС, върху който твърдият Brexit ще има най-съществено отношение поради близостта ѝ с Великобритания, твърди Цветин Филипов

21:30 | 31.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания все още остава несигурна за начина, по който ще се състои напускането на страната на Европейския съюз (ЕС). Ако не се стигне до всеобхватно търговско споразумение, остава идеята за „твърд“ Brexit. Тази идея не се приема никак добре от бизнеса и има реална вероятност това да доведе до крах на британската икономика. Великобритания в момента прави опит да намали максимално негативните последици от Brexit, но все пак те няма как да се избегнат. При всички положения и ЕС ще търси начини да съкрати щетите от напускането на страната. Вече всички страни членки предприемат мерки Brexit да се отрази с възможно най-минимални щети. Това каза Цветин Филипов, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. 

Журналистът посочи още, че според Международния валутен фонд победители от тази ситуация няма да има. Загубите на страните членки на ЕС ще са дългосрочни и ще се равняват на около 1,5% от БВП на ЕС (за период между 5 и 10 години), ако споразумение за свободна търговия не бъде постигнато. Загубата на трудова заетост може да достигне повече от 1 млн. работни места, каза още гостът.

Ирландия Филипов посочи като държава, върху която Brexit ще има най-съществено отношение поради близостта ѝ с Кралството. Той коментира мерките, които страната е предприела, за да съкрати загубите си.

„Ирландското правителство поиска от всяко министерство да установи потенциалните последици при напускане на ЕС от Великобритания без сделка и какви ресурси ще са необходими за справяне с това. Ирландия има кредитна програма на стойност 300 млн. евро (351 млн. долара), която да помогне на компаниите да се справят с Brexit и лобира Брюксел да смекчи правилата за държавна помощ, за да позволи на правителството да подкрепи на компаниите“.

Какви са плановете на другите държави вижте във видеото.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още