IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как евроинтеграцията на Северна Македония и Косово ще повлияе на Западните Балкани

ЕС не трябва да допуска чужди сфери на влияние, коментира Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово

14:10 | 09.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Белград цели подсилване на влиянието на Турция в рамките на Западните Балкани. Констатира се наличието на повече от 150 турски фирми в Сърбия, които оперират там, а двустранният търговски обмен е от над 1 милиард долара. Освен това Турция ще строи новата магистрала Белград-Сараево. Това коментира Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Затова ЕС трябва да внимава с процеса по евроинтеграция на държавите от Западните Балкани. От доста време насам се отчита фактът, че всяко забавяне в този процес неминуемо създава вакуум, в който ще се вместят външни сили на влияние в лицето на САЩ, Русия, Китай и Турция", предупреди дипломатът.

Влиянието на Косово

Той коментира и темата за ситуацията в Косово, която според него, особено с оглед на нейните международни аспекти, има сериозно влияние върху целия регион.

"Демократическата партия за първи път след обявяването на независимост в Косово, минава в опозиция", посочи Боби Бобев. Втори много интересен момент е, че победител, съобразно голяма част от очакванията до момента, стана националистическата формация "Самоопределение".

"Нейният лидер Албин Курти ще бъде един от най-сериозните кандидати, ако не и доминиращ, за поста на премиер", смята бившият посланик на България в Албания и Косово.

Бобев обясни, че албанците безусловно са най-проинтеграционната нация в Западните Балкани, т.е. не са антиевропейски настроени.

"Самият лидер на "Самоопределение" смята, че проблемите между Сърбия и Косово трябва да се изгладят, но диалогът следва да се води със сърбите в Косово, а не със Сърбия. Това може би ще бъде проводник за решаване на спорните въпроси с Белград", подчерта той и прогнозира, че перспективите пред Косово за евентуално членство в НАТО и ЕС е една възможност с по-дългосрочна перспектива.

Боби Бобев поясни, че сега темповете на икономическо развитие в Косово са ниски, а нивата на безработица са високи.

Членство в ЕС

Според него идеята на Евросъюза да започне преговори за членство под условие със Северна Македония и Албания означава непрекъснато договаряне.

“Пълноправни преговори за това членство ще започнат, когато държавите изпълнят изискванията, поставени пред тях от ЕС. Според оценката на Холандия това все още не е станало. Обществата от Западните Балкани не бива да се обезсърчават по отношение на евроинтеграцията си", е мнението на дипломата.

България и Северна Македония

"Сравнявайки договора ни за добросъседство със Северна Македония с Преспанския договор между Скопие и Гърция, установяваме, че гърците са си свършили по-добре работата - договорът им е по-добре изпипан, с повече детайли", убеден е Боби Бобев.

Той обаче очаква, че пикът на мигрантската криза може да настъпи след 2030-2040 г. Затова според него не трябва да изпускаме от вниманието си мигрантския процес, рисковете от него и необходимостта да се действа солидарно.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още