Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Как еврото спаси Гърция от дълговата криза

Новите стачки в страната не са нещо ново, до края на 2020 г. ще има поне още 3-4 такива, каза журналистът Иван Петрински

Как еврото спаси Гърция от дълговата криза

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

 

Eврото бе спасителният остров, който измъкна Гърция от дълговата криза, която щеше да се превърне в дългова пропаст, от която Гърция никога нямаше да излезе, заяви журналистът Иван Петрински в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Преди 2009-2010 г. Гърция е давала завишени отчети за растежа си и брутния си вътрешен продукт като номинал. На тази база тя е получавала финансиране от Европейския съюз. По времето на Георгиос Папандреу се направиха разчети какви средства е получавала тя през всичките тези години, а не е трябвало. От там се натрупаха тези дългове", посочи Петрински. 

Още по темата

"Тогава трябваше да бъде подписано споразумението за първата спасителна програма. Но Папандреу не се яви, подаде оставка и Гърция влезе влезе в спирала. После дойдоха десните консерватори и Андонис Самарас, който успя да измъкне страната от дълга с тежки социални цени. След това се появи Алексис Ципрас и "Сириза", той реновира кабинета си и изпълни програмата "Новата демокрация" от предишния мандат с още сто милиарда тежести", посочи гостът.

"Преди кризата икономиката на Гърция в номинал беше близо 400 млрд. евро. В момента БВП е около 250-270 милиарда евро. Средната заплата е над 1200 евро".

"Този път гърците стачкуват отново поради една и съща причина. Договорката с кредиторите е била Гърция да приватизира голяма част от публичния си сектор. Хората са притеснени за работата си. Тази стачка не е нещо ново, до края на 2020 г. ще има поне още 3-4 такива", разкри Петрински.

Гръцко-турските отношения

"Една голяма част от гръцките острови са на 10-20 км от турския бряг и там има приток на мигранти, там са икономически зони на двете страни. Северен Кипър е самостоятелен, но от друга страна е под влиянието на Турция. Тя нарушава всички международни спогодби. Там има италиански и френски нефтодобивни компании, които са се договорили с Израел и Кипър да добиват и сондират".

Проблемът с мигрантите

"Гърция е фронтова държава по отношение на този проблем. Залята е от мигранти. Успя да получи европейски помощи за възпиране и акомодация на самите мигранти, но има ужасяващи места като бежанския лагер Мория на остров Лесбос", отбеляза журналистът.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

5
 
9
 
4
преди 1 месец
както винаги пропаганда пур на Тъпанасторски преписваници .... то точно еврото им eбa мaйкaта на гърчолята и ги вкара в eбaси дълговата спирала .... Еврото не съответсвта на гръцката кономика камо ли на наща дет не съществува, тц тц тц бездарното тиквесторско племе и да преписват и да блеят кат девственици за кожев салам, евро нема видиме мисля се преповтарям за сопорнайсти път не шот съм вечно контра, а щот от централата ви го повториха шеасе пъти, но явно .......
3
 
17
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
В действителност еврото в комбинация с крадливите политици бе причината Гърция да потъне в дългове. И не еврото, а Германия извади гърците, за да не фалират нейните банки( най-вече Дойче ***), които имаха големи експозиции към Гърция. Тотално поръчкова статия.
4
 
9
 
2
ing5rov до: многодобре
преди 1 месец
щото бързат , да не стане както с Истамбулската конвенция ...
7
 
21
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
...явно е подета кампания да се четка решението на правителството за еврото. Добре, но това правителство момента е с много ниска обществена подкрепа. Защо такъв важен въпрос ще го взимат сега? Защо не след година? Какво налага всичко това да се случи точно сега? ...какво е времето в Барселона? ...това е важният въпрос!

Още от Европа
Кадър на деня за 9-и април