Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Как климатичните рискове влияят на дългосрочните инвестиции?

Финансовият сектор бързо наваксва с климатичния преход, посочи Георг Кел, основател и изпълнителнен директор на Глобалния договор към ООН

гледано: 753   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Ако климатичните рискове не се вземат предвид, дългосрочните инвестиции ще бъдат застрашени, заяви Георг Кел, основател и изпълнителен директор на Глобалния договор към ООН и председател на англо-германския инвестиционна компания Arabesque Partners, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него скоро корпорациите ще бъдат задължени да разкриват преките емисии, които изпускат.  "25% от листнати компании в световен мащаб полагат достатъчно големи усилия, за да намалят затоплянето, но 75% не го правят и трябва да положат още много усилия".

"В световен мащаб Европа е лидер в борбата с климатичните промени и това е много окуражаващо, особено на фона на Европейския план за възстановяване и Зелената сделка, защото това е една добра бизнес възможност за бъдещето", каза още гостът. 

"Северната част от света е по-напред от южната - северните държави вече разбраха, че декарбонизацията и дигитализацията вървят ръка за ръка, така че те ще ни предоставят по-добри възможности за работа в бъдеще", смята той. 

Още по темата

Георг Кел коментира, че ЕС съвсем скоро ще предостави нови директиви, които ще включват регулаторни климатични концепции, като в САЩ тази промяна също е започната - Федералната комисия по комуникациите настоява компаниите пряко да отразяват климатичните рискове. "Промяната е необратима и съм уверен, че климатичните рискове и възможностите все повече ще се интегрират във финансовата система", посочи той.

От думите на госта стана ясно, че добрата новина е, че финансовият сектор бързо наваксва с климатичния преход.

"Когато ESG концепцията беше създадена през 2005 г., едва шепа пенсионни фондове обърнаха внимание, а сега почти 1/3 от пенсионните фондове и фонд мениджъри обръщат сериозно внимание на нея", коментира Кел.

"Намираме се в климатична криза и финансовия свят имат нужда от инструменти, с помощта на които да може да се преценят дългосрочните рискове. В продължение на много години бизнесът гледаше на климатичните промени като на разходи, но сега все повече директорите разбират, че това е умният начин и начинът на бъдещето, който не само защитава, но и издига компанията на едно ново ниво на конкурентноспособност", посочи гостът.

Целия разговор може да видите във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК се надява да е готова със сертификата за ваксиниране до лятото