IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как кризата с ваксината на AstraZeneca в Европа влияе на развиващите се страни?

Доверието във ваксините е унищожено и теориите на конспирацията се разрастват, според експерт

21:40 | 19.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Lukasz Sokol/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lukasz Sokol/Bloomberg

Паузата в Европа на ваксинациите с ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca и Университета в Оксфорд заплашва да подкопае имунизационните кампании в развиващите се страни, които разчитат почти изключително на точно тази ваксина, твърдят здравни експерти и политици, пише FT.

Като определя решението на редица европейски правителства да спрат временно употребата на ваксината като „безотговорно“, д-р Айоаде Алакия, съпредседателката на Африканския алианс за доставка на ваксини, подчертава, че много по-бедни страни нямат лукса да избират и разчитат на относително евтините и лесни за съхранение ваксини на AstraZeneca.

„Те (държавите – б.ред.) нанесоха удар и това би могло да провали цялата глобална кампания за ваксинация в страните с ниски и средни доходи“, казва Алакия. По думите ѝ произтичащото колебание за ваксината в Африка и други развиващи се региони може да прерасне в нещо по-голямо.

Доверието във ваксините е унищожено и теориите на конспирацията се разрастват, посочва тя.

Камерун и Демократична република Конго спряха ваксинациите с AstraZeneca след решението на Германия, Италия, Испания и други европейски страни да прекратят временно ваксинациите заради случаи на проблеми с кръвосъсирването. Индонезия и Тайланд също спряха употребата на ваксината.

В четвъртък обаче Италия и Франция станаха първите страни от ЕС, които се ангажираха да възобновят ваксинациите с ваксината на AstraZeneca, след като Европейската агенция по лекарствата заяви, че тя е безопасна и ефективна. Агенцията потвърди мнението си, че ползите от ваксината надвишават всички възможни рискове.

Африканските държави, които започнаха да получават малки пратки с ваксини срещу коронавируса миналия месец, разчитат до голяма степен на AstraZeneca, която се превърна в опора на Covax – инициативата, подкрепена от Световната здравна организация (СЗО), за разпространение на ваксини в по-бедните страни. Алтернативите са по-скъпи, изискват специфична, ултрастудена верига на съхранение и все още не са разрешени за използване от СЗО, което е едно от изискванията на Covax.

Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията - агенцията за обществено здраве на Африканския съюз, проведоха тази седмица извънредна среща, за да обсъдят потенциалните рискове от ваксината на AstraZeneca. Очаква се регулаторът да препоръча продължаването на ваксинацията с препарата. Властите в Кения и Етиопия вече заявиха, че ще продължат с разпространението на ваксината.

Хайди Ларсън, директор на Проекта за доверие във ваксините в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, казва, че е трудно да се преодолеят негативните обществени настроения към ваксината, след като нейната безопасност беше поставена под въпрос. „Ако не положим съгласувани и бързи усилия за ангажиране и обяснение и изграждане на доверие, ще загубим значителна част от обществото, която наистина се нуждае от тази ваксина“, добавя Ларсън.

Същата ваксина вече претърпя един неуспех в Африка, след като проучване доказа, че тя е неефективна за предотвратяване на леко и умерено заболяване, причинено от варианта 501.V2, появил се в ЮАР. Страната се отказа да пуска ваксината през февруари.

Алакия казва, че опасността за Африка и други развиващи се региони е, че те ще останат до голяма степен необхванати от ваксинация, докато в други страни ситуацията бавно ще се нормализира. „Какво ще правим тогава? Например да ни поставят в „червения списък“, да прекратят търговията, пътуванията и взаимодействията с нас, защото не приемаме ваксина, която първо са ни дали, а след това са ни казали, че не е безопасна?“, допълва тя.

Човек, близък до Института за серум в Индия, производител на лекарства, който доставя повечето дози AstraZeneca на развиващия се свят, казва, че европейската политика „не ги притеснява“, защото институтът счита ваксината за безопасна и ефективна.

Ларсън посочва, че безполезните съобщения, идващи от Европа, трябва да бъдат противодействани от доверени лидери на общността, а не от далечни политици или регулатори. Проучване сред 15 държави от Африканския съюз относно възприятията за ваксините срещу Covid-19 установява, че доверието варира значително в целия континент и е най-високо в Етиопия и Нигер и най-ниско - в Демократична република Конго и Сенегал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още