IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как реагират европейските политици на победата на Ван дер Белен

Поддръжниците на ЕС си поемат глътка въздух, като най-доволни са тези от Франция, където догодина предстоят важни избори

15:43 | 05.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Победителят от президентските избори в Австрия Александър Ван дер Белен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Победителят от президентските избори в Австрия Александър Ван дер Белен. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц (член на германската Социалдемократическа партия) е сред първите, поздравили новоизбрания австрийски президент и бивш председател на Зелените Александър Ван дер Белен, предава Deutsche Welle.

Победата му е „тежко поражение за национализма и антиевропейския популизъм“, написа в профила си в Twitter Шулц. Ван дер Белен победи благодарение на своята проевропейска позиция, добави още той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че „във времена, в които сме изправени пред сериозни предизвикателства, Австрия остава конструктивна част от намирането на общоевропейски решения и спомага за отстояването на европейското единство“. 

камък падна от сърцето на Европа

В Берлин много високопоставени германски политици също изразиха своята радост и оптимизъм. Председателят на германската социалдемократическа партия Зигмар Габриел публикува в профила си в Twitter, че „камък падна от сърцето на Европа“.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че са налице сигнали, които показват, че популистите почват да губят влияние. „Мисля, че все още е рано да говоря за началото на края на AfD (бел. ред. - германската популистка партия Алтернатива за Германия), но с оглед на изборите за Бундестага това е наистина добър знак“, заяви заместник-председателят на германските консерватори Томас Щробл .

Изборите за президент в Австрия бяха наблюдавани с повишено внимание във Франция, тъй като през април 2017 г. там ще се проведат избори за нов държавен глава. Там десните популисти също са се устремили към властта. Министър-председателят на Франция Мануел Валс заяви, че изборните резултати в Австрия показват, че десният популизъм не е пътят, по който ще поеме Европа.

Френският президент Франсоа Оланд поздрави Ван дер Белен за „ясните и неоспорими резултати“. Австрийският народ показа, че е „„За“ Европа и отворения свят“, добави още Оланд.

Лидерът на френския "Национален фронт" Марин Льо Пен публикува в профила си в Twitter, че "Партията на Свободата" (FPÖ  ) "загуби с достойнство". Тя изразява увереност, че FPÖ ще спечелят следващите парламентарни избори в Австрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още