IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как спирането на плановите операции в Унгария носи възможности за частния сектор

В частното здравеопазване назрява тиха революция от инвестиции в болници и влагане на повече средства в частно здравно осигуряване

20:10 | 05.04.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Година след първия случай на Covid-19 в Унгария държавните болници използват повечето си ресурси в битката с вируса, причиняващ тази болест. Сега те се борят с най-смъртоносната му вълна, като лечението на нарастващия брой хора, чакащи за неспешни операции, става невъзможно, пише Ройтерс.

На фона на преустановяването на плановите операции в държавните болници назрява тиха революция в частното здравеопазване, характеризираща се с инвестиции в частни болници и влагане на повече средства в частно здравно осигуряване.

Традиционно държавните болници предоставят по-голямата част от здравните услуги, изискващи хоспитализация, като се започне от ваденето на сливици и се стигне до поставянето на байпас. Пандемията обаче създаде възможности за разширяването на дейността на вече съществуващи частни здравни заведения и за навлизането на пазара на нови конкуренти. 

Ръководители на частни болници, интервюирани от Ройтерс, заявиха, че са обещали или инвестирали 85 милиона евро в частния здравен сектор: лъвският пай от тези средства ще отиде за нова болница в столицата Будапеща, за създаването на ново хирургично отделение във вече съществуваща болница и за допълнителни легла и за подобряване на оборудването в друга болница.

За тези инвестиции няма публично достъпна информация, но през последните две години бяха отворени само две нови частни болници. Общите инвестиции в частния здравен сектор са засенчени от годишните средства, отпускани за общественото здравеопазване, които, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, са на стойност от 4 до 5 процента от брутния вътрешен продукт.

Частното здравно осигуряване отбеляза растеж от 23% миналата година, като според данни на Унгарската застрахователна асоциация част от него се дължи на относително слабото пазарно проникване.

Средното време на чакане за обичайни процедури, като например ортопедична хирургия, от 22 дни нарасна на повече от година, става ясно от публични данни на унгарския Национален фонд за здравно осигуряване.

Например времето на чакане за операция за смяна на бедрената кост от 59 дни стана 406 дни, а за операция от херния от 25 дни нарасна на 410 дни, заяви фондът.

Спешните операции продължиха и през пандемията.

За Розалия, 41-годишна специалистка по продажби в унгарска компания, революцията не става достатъчно бързо. Миналото лято на нея й е направена животоспасяваща операция за премахването на тумор от едната й гърда и оттогава живее с разширител на тъкани, временно решение, докато дойде време за операция за поставяне на постоянен имплант.

"Всичко, което лекарят може да ми каже, е, че веднага щом плановите операции бъдат възобновени, те ще обсъдят кога ще може да бъда оперирана, малко вероятно е операцията да бъде преди края на лятото", казва тя, като споделя, че не може да си позволи операция в частна болница.

Унгарските здравни власти не съобщават нищо във връзка с това кога времето за чакане ще се нормализира. Нито националният фонд за здравно осигуряване, нито здравното министерство откликнаха на молбите за коментар.
   
Здравно осигуряване
       
Антал Ковач, директор на частната клиника "Да Винчи" в Южна Унгария, е скептичен, че забавянето може да бъде преодоляно само за една година след края на коронавирусната криза.

"Тези, които не могат или не искат да чакат повече, ще прибягнат до частни медицински услуги, освен ако имат нужда от процедура, която не може да бъде извършена в частния сектор", казва той.

Арон Ковалоци, директор на "Ди Ел Ей Пайпър Бизнес Адвайзъри", заяви, че качеството, достъпност и инфраструктурата на унгарската система за обществено здравеопазване "последователно се влошават в продължение на години".

"Едновременно с това нараства търсенето на здравни услуги от хора, чиито проблеми не могат да бъдат решени от системата за обществено здравеопазване", изтъкна Ковалоци.

От стоте милиона долара, част от които са инвестирани вече и част от които се планира да бъдат инвестирани, здравният център "Буда" планира да похарчи около 30 милиарда форинта (97 милиона долара) за изграждането тази година на нова болница в Будапеща, като осигури допълнително 131 легла и осем операционни, заяви директорът Питър Пал Варга.

"На фона на разрастването на частното здравно осигуряване и на нашия органичен растеж броят на пациентите ни също ще се увеличи. Трябва да удовлетворим търсенето на пазара", каза той.

Подразделението "Юнион" на "Виена иншурънс груп" заяви, че макар броят на унгарците, които могат да си позволят болничен престой в частна болница, все още е малък и че понастоящем възможностите за приемане на пациенти са ограничени, частният сектор ще може да предлага много повече през идните години.

"С нарастването на ролята на частния сектор, нараства и търсенето на частното здравно осигуряване", казва ръководителят на "Юнион" Габор Жолнаи. "Юнион" очаква увеличение от 15-20 процента на броя на сключените договори за частно здравно осигуряване тази година.

Анита Гурнеи, изпълнителен директор на частната клиника "Медицински център "Дуна", която отвори нова болница в Будапеща тази година, заяви, че хоспитализациите в частни болници може да са скъпи, но вече не са само привилегия за елита.
"Всичко зависи от това кога болката и търпението на хората стигат до точка, която ги кара да потърсят частни медицински услуги", изтъкна тя.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
И тоя играе ковид играта. Спиране на планови операции - безумието на ситуацията или как умишлено да убием повече хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още