Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Как ваксината срещу COVID ще излезе на европейския пазар

Moderna и Pfizer подадоха заявления пред ЕМА за одобрение на разработените от тях ваксини срещу коронавируса

Как ваксината срещу COVID ще излезе на европейския пазар

Снимка: AndreyRudakov, Bloomberg

Няма конкретна дата, на която ваксината срещу коронавируса ще бъде на пазара на ЕС, коментира по време на обедния брифинг в Брюксел говорител на Европейската комисия. По негови думи не може да се каже дали това ще стане до края на годината или след празниците.

Още по темата

Moderna и Pfizer вече съобщиха, че са подали заявление за одобрение на разработените от тях ваксини срещу коронавируса. Сега Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще анализира тяхната ефективност и безопасност по бърза процедура.

След положителна препоръка от ЕМА Европейската комисия ще вземе решение за одобрение за продажбата на ваксината на единния пазар, обясниха от Брюксел. То ще отнеме няколко дни, защото изисква консултация с отделните държави в ЕС.

Нужно е квалифицирано мнозинство от членовете на общността (55% от държавите, представляващи 65% от населението), за да може ваксината да получи одобрението на европейските власти на всички нива.

От интерес на всички е тази процедура да бъде бърза, обясни говорителят на ЕК Стефан де Кеерсмекер.

На следващо място, всяка една от страните от общността сама ще договори с производителите количествата и доставките на избраната ваксина. Това ще бъде в рамките на договорите, които ЕК сключи с няколко производители на ваксини в последните месеци.

От Брюксел препоръчаха още през октомври страните от ЕС да изготвят планове за ваксиниране и на тяхната база да започнат възможно най-бързо процедурата, веднъж когато ваксината вече е одобрена за употреба на територията на ЕС.

ЕК ще предложи и подкрепа за транспорт и логистка за членовете на общността, коментираха днес от Брюксел.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
https://eurocom.bg/new/informirano-sglasieopitni-mishki-li-shche-sa-prvite-vaksinirani-sreshchu-covid-19-video?fbclid=IwAR0eyleDNeoVQq-iwpbdM_dnwy6h5bPIl0CYqr3-zbnYjTrJXJL7wk2E9Us
1
 
0
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Естествено, че е експериментална и не се знае какъв е ефекта от нея, освен ако били инжекцията вече не е експериметнирал няколко години преди това.
2
 
3
 
7
преди 1 месец
Абсолютно съм убеден, че предстои информационна кампания, която цели а заблуди българите, че ваксината е безопасна, независимо че дори според производителя тя е експериментална и това значи, че не е гарантирано безопасна... Няма съмнение, че нито един път няма да се употреби думата "експериментална" за тази ваксина, а винаги ще се използва само "безопасна" и "ефективна".
4
 
1
 
6
julian12 до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А тия клипчета дето ти ги нямаш мозък да ги осмислиш. Така че блей и се прибирай в кошарата. Там скоро ще дойде Били инжекцията да ти удари една кожена.
3
 
1
 
5
julian12 до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ти нали си го карал. Колко ти платиха дфа го изкараш?
Шубето си ти дето чакаш първи на опашката за отровите. Аз отрова не искам.

Още от Европа
Португалия провежда президентски избори въпреки блокадата заради пандемията