IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Великобритания да се върне обратно в Европейския съвет

Битката за Острова в Европа все още си заслужава да бъде водена, а сега може би е най-добрият момент тя да започне, според анализатор

22:03 | 07.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Битката за Великобритания в Европа все още си заслужава да бъде водена, а сега може би е най-добрият момент тя да започне. Човек може да каже, че това е малко безумно изказване по-малко от седмица, след като британският министър-председател Тереза Мей задейства двугодишния процес за Brexit, коментира Волфганг Мюнхау от Eurointelligence за Financial Times (FT). Ето обаче какъв е неговият съвет към проевропейците във Великобритания за това как тя да се върне в ЕСа.

На първо място, приемете резултата от референдума и че Brexit наистина ще се случи. Не, няма да има втори референдум. Каквато и малка вероятност за обрат да имаше между 23 юни 2016 г. и 29 март 2017 г., нея вече я няма, посочва Мюнхау. Задействането на Член 50 уреди този въпрос и има достатъчно правни предизвикателства за обратимостта на процеса. Те нямат значение от политическа гледна точка, допълва той.

Вторият съвет на Мюнхау е пряко следствие на първия. Спрете да се ядосвате. Спрете да се държите сякаш кампанията все още продължава. И спрете да се оплаквате, че глупавите гласоподаватели са избрали да повярват в лъжите на кампанията в подкрепа на Brexit, а не на вашите, по-изтънчени лъжи, посочва той.

Мюнхау препоръчва на хората да се замислят за това колко мъдро е да основеш кампания върху икономически прогнози, които са склонни да търпят корекции в рамките на няколко месеца. Със сигурност можем да кажем обаче, че Brexit не предизвика сблъсък на очакванията, както се вижда от процъфтяващите фондови пазари – нещо, което бихте очаквали да се случи, ако собствените ви мрачни дългосрочни прогнози се сбъднеха, пише той. Трябва да отбележим и че ще става все по-трудно да се изолира ефекта от Brexit, ако икономиката отслабне в бъдеще. Затова и няма смисъл да увеличаваме още повече икономическите аргументи.

Третият му съвет е да се възприемат противниците по-сериозно. Не всички, с които не сме съгласни, са неразумни. Не всички, които гласуват за Доналд Тръмп или Brexit, са глупави. Правителството на Мей може и да не беше готово за Brexit в месеците след референдума, но сега е, посочва той. Познавам и много от вас, пише Мюнхау, които смятаха, че страната скоро ще съжалява за решението си.

Но искащите излизане ви надхитриха два пъти: и по време на кампанията, и след това, подчертава той.

Четвъртият му съвет е да се "охлади" възмущението срещу преговорната позиция на правителството през следващите месеци. И двете страни ще се борят яростно, казва той.

Знам, че процесът по Член 50 е силно настроен срещу страната, която напуска. Единственият шанс силите да се уравновесят е вероятността да се излезе без сделка. Има логика в позицията на Мей, че „никаква сделка е по-добра от лоша сделка“. Нейната задача е да направи тази заплаха реална. Спомняте ли си какво се случи с гърците, които блъфираха с напускането на еврозоната, подчертава Волфганг Мюнхау.

Последният съвет на Мюнхау е приложим, когато нещата потръгнат – а той е да се признае, че ЕС, в който Великобритания може да иска да се върне, ще е много различен от този, от който страната излиза. От британска гледна точка ЕС не е нещо повече от митнически съюз и единен пазар. Ако Великобритания някога реши да се върне в ЕС, тя ще трябва да го направи съгласно Член 49 от Лисабонския договор. А това ще включва всичко – еврото, шенгенското пространство, намесата на ЕС във вътрешните дела, нулеви възможности за неучастие и никакви бюджетни отстъпки. Ако британците поискат да се върнат, ще се присъединят към организация, от която всъщност никога не са били част, по пълните условия за членство, посочва той.

Ако попитате хората извън Великобритания за трите най-важни характеристики на ЕС, единният пазар и митническият съюз вероятно няма да бъдат част от списъка. Те не са дори в моя, пише Мюнхау. Когато британците решат да се върнат в ЕС, трябва да са сигурни, че тези две неща не са и в техния списък. Нито една нова кампания не бива да се превръща в упражнение на бизнес лобито. Тя трябва да е насочена към хората, не към Ситито.

Поради това поддръжниците на оставане в ЕС ще трябва да разширят аргументите си. Да се вслушат в хората, например в младия мъж на един от последните протести срещу Brexit в Лондон, който говори за ЕС по различен начин в сравнение с кампанията от миналата година. Той заяви, че е роден като гражданин на ЕС и че Brexit ще отнеме част от идентичността му. Свободното движение на работна ръка трябва да се разглежда не като системна грешка, а като функция.

Хората може и да се присмеят на това, което смятат за глупост на идентичността. Проевропейската кампания не поиска да засегне темата сериозно, предпочитайки вместо това да обрече посланието си, базирайки се на икономиката. Никога не е имало по-добър момент да се предизвика общоприетото мнение, отколкото след подобно бедствие.

Не съм сигурен дали кампания, с която Великобритания да бъде примамена обратно в ЕС, ще успее, завършва Мюнхау. Ако успее обаче, то тези фактори ще са причината за това, а не, защото британската икономика се справя по-зле извън единния пазар или защото голяма банка мести служителите си във Франкфурт, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
Вън острова от ЕС и никой по-вече да не говори английски. Той не е Европейски език а само някакъв отровен диалект на бездарни ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още