IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е истината за оставката на Джон Дали?

Жертва на тютюневите гиганти или на ЕК ще се окаже бившият еврокомисар по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите

11:04 | 18.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джон Дали се оказа замесен в лобистки скандал в Брюксел. <em>Снимка: ЕК</em></p>

Джон Дали се оказа замесен в лобистки скандал в Брюксел. Снимка: ЕК

В Брюксел се развихри грандиозен лобистки скандал, породен от оставката на комисаря по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите.

След като във вторник (16 октомври) Комисията разпространи комюнике със съобщение за оставката на Джон Дали, часове по-късно белгийски медии съобщиха, че той не е подавал оставка и смята да изпълнява функциите си.

По тази причина и с голям интерес беше очаквана обявената пресконференция на шефа на Агенцията за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер по темата. Това беше необходимо, защото Дали напусна поста си след разследване на институцията по обвинения за злоупотреба с власт.

Преди изявлението на Кеслер обаче говорителят на ЕК Пиа Хансен съобщи допълнителна информация, че малтийският лобист, който се е свързал със Swidish Match, е действал от името на Джон Дали. Няма доказателства за пряко участие, нито има парични трансфери, но има доказателства, че Дали е имал представа за случващото се, допълни тя.

Джон Дали е бил запознат с разследването и резултатите от него от самия председател на ЕК Жозе Мануел Барозу. Тогава той е подал оставката си по време на разговора между двамата, но само устно, призна още Хансен.

Нямаме предварително подготвени писма за оставка, нито е имало натиск от страна на ЕК за оставка, категорична беше още тя. Говорителят допълни, че не се изисква официално писмено уведомление в случаите на напускане на европейски комисари.

Всички промени по директивата по тютюневите изделия, за която има съмнения за лобизъм и която коства поста на Джон Дали, ще бъдат в ръцете на следващия комисар, който ще поеме портфолиото.

Разследването ни беше много обстойно, не ни е спирал имунитетът на Джон Дали, разкри шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер. Той потвърди информацията на Хансен, че има доказателства, че малтийският комисар е бил наясно с лобизма от негово име пред шведската компания. „Доказателствата са недвусмислени“, допълни той, но отказа да обяви името на лобиста. Той е добър познат на Джон Дали, но не е познат на други европейски институции.

Разследването е започнало на 24 май, тогава е постъпила информацията в ЕК, стана ясно още от пресконференцията на Кеслер. Според него не само е лобирано от името на Джон Дали, но той е участвал и в две срещи, организирани от лобисти на тютюневи компании.

Той не е съобщил за тези срещи, а и е знаел, че лице, близко до него, е молило за пари с мотива, че може да въздейства на комисията за промяната на бъдещите законодателни актове на общността.

От организацията на тютюнопроизводителите Unitab веднага реагираха с изявление по повод оставката на Дали и разразилия се скандал около нея. Те призоваха да бъдат отхвърлени всички предложения по отношение на директивата, направени от Джон Дали. Именно затова се появиха съмнения дали Дали не е жертва на тютюневите гиганти, които са му "спретнали" номер.

Една от точките, където е имало натиск, поне според информацията на ЕК, е търговията с емфие. От лятото на 2010 година употребата и търговията на този тютюн е забранена, като единствено Швеция се възползва от правото си на дерогация по тази директива.

Откакто беше забранена употребата на емфие, в европейските институции често се внасят петиции за отмяна на ограниченията. Една от тях например е от германския гражданин Винсен Грюнберг, внесена в Европейския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още