Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Какви пенсии получават в Европа

Най-ниски са пенсиите на българите, а най-високи - в Люксембург

Какви пенсии получават в Европа

Снимка: Ройтерс

На фона на повишаването на пенсионната възраст в Русия руското издание euromag.ru прави преглед какви пенсии се получават в различни европейски страни.

Увеличаването на пенсионната възраст в Русия е оправдано от общата европейска тенденция, посочва руското издание. То акцентира не само върху продължителността на живота на европейците, но и на размера на плащанията.

Един от ключовите аргументи във връзка с повишаване на възрастта за пенсиониране е увеличаването на продължителността на живота и европейската тенденция в повечето страни на Стария свят, които отдавна са посочили за край на трудовата кариера в района 65 години.

Още по темата

От гледна точка на увеличаването на продължителността на живота обаче аргументите на поддръжниците на реформата не издържат на критиката, тъй като европейските страни увеличават възрастта си за пенсиониране до 65 години, а Нидерландия до 68, само след като първият показател се установи на повече от 80 години.

В Русия, според различни източници, продължителността на живота на мъжете през последните години варира от 63 до 67 години, а на жените – около 70-72 години.

Не изглежда сериозно и обещанието, че в случай на повишаване на възрастта за пенсиониране ще се повиши размерът на плащанията. На последното заседание на долната камара на Сметната палата, ръководителят ѝ Алексей Кудрин заяви, че е необходимо показателят да стигне 70%, но уточни, че отначало е необходимо да се определи летва от 40%.

От изданието напомнят факта, че в Европа месечните доходи в повечето страни са много по-високи, така че почти никоя държава няма таква ниска процентна ставка.

Най-ниските пенсии в ЕС са в България, пресмятат в euromag.ru и посочват, че средната пенсия в нашата страна  е 125 евро. Румънските пенсионери получват средно 175 евро, в Литва – 222, в Естония – 232, в Латвия – 304.

Чехите получават като пенсия половината от заплатата, която е средно около 1000 евро, а португалциите – 54% при средна заплата над 1000 евро.

Във Финландия пенсията е 58,4% от заплатата, която средно е около 3700 евро, но от тази сума трябва да се приспаднат данъци и други плащания.

Словенците се пенсионират на 63 години, а словенките – на 61, и могат да разчитат на 62% от доходите си в активната възраст. Средната заплата в Словения също надхвърля 1000 евро.

За мъжете в Турция пенсионната възраст е 68 години, за жените – 58. Пенсията е 64,5 % от заплатата, която средно е около 900 евро.

В Италия пенсията е 65% от заплатата (средно 2300 евро), в Австрия – 77 % (средно 2700 евро).

В Испания пенсията е 81% от заплатата (средно 2200 евро), а в Люксембург при средна заплата 4300 евро (брутна) пенсията е 87% от нея.

Удивително е, че най-висок процент спрямо заплатата получават като пенсия гърците. Това е най-високият процент от месечното възнаграждение в страната, която години наред се намира в режим на жестоки икономии.

Пенсионерите на южната страна получават 96% от заплатата си при средно месечно възнаграждение от 2100 евро. Всъщност, излизането в пенсия в Гърция означава само прекратяване на трудовата дейност при запазване на заплатата.

В Русия пенсията е под 40% от заплатата, коментира още euromag.ru.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
11
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Ние сме пак НАЙ-големите мизерници при,просто си стоим на последно място в европа по всички класации,можем да благодарим на всички правителства и на най-стабилното от тях,което вече прави трети мандат.

Още от Европа
Фон дер Лайен: Да не притискаме страните от ЦИЕ