IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви решения за данъчната политика ще вземе ЕКОФИН

Новите единни политики на ЕС налагат и въвеждането на общи данъци, посочи финансистът Петко Вълков

13:40 | 13.02.19 г. 2
Какви решения за данъчната политика ще вземе ЕКОФИН

Една част от страните-членки на ЕС са призовали за запазване на сегашния баланс на вземане на решения по отношение на данъчната политика, а други са изразили намерение да проучат възможностите за подобрение на тези процеси. Как ще се отразят резултатите от вчерашното заседание на ЕКОФИН и ще бъде ли засегната България от промените при вземане на решения в ЕС, коментира Петко Вълков, директор "Частно банкиране" във Fibank, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"След Brexit политиката на Европейската комисия е насочена към увеличаване на интеграцията, а и след избирането на президента Еманюел Макрон във Франция, включително и по така деликатните фискални теми, които на своя страна предвиждат в близко бъдеще създаването на една фигура като единен финансов министър на ЕС, което включва  и обща данъчна политика. Темата е доста деликатна за отделните държави, най-вече на тези, които поддържат политики на по-ниски корпоративни данъци, каквато е България, Ирландия и други държави в ЕС", каза Петко Вълков и обясни, че данъчната политика представлява много важен коз при привличането на чуждестранни инвеститори и сключването на големи сделки с мултинационални компании, нещо, което ЕС смята, че не е толкова "редно".

Той информира, че действително в ЕС се въвеждат някои единни политики, които са свързани с опазването на околната среда, борба срещу определен тип горива. И тези политики в ЕС налагат и въвеждането на общи данъци.

"Тук, по отношение на опазването на околната среда очаквам известен пробив, да бъде постигнат по-голям компромис, че по отношение само на тази политика, решенията ще могат да се вземат с обикновено мнозинство, а не с абсолютно единство", каза още Вълков.

По думите на финансиста в политиката на ЕС за данъците липсва гъвкавост, но подобна гъвкавост липсва и в САЩ, където отделните щати имат своята автономност по отношение на налагане на местни данъци и от една страна това не е такъв голям недостатък.

България ще се надигнат гласове, че ако решенията по налагането на обща данъчна политика в ЕС се взимат с обикновено мнозинство, България и по-малките страни-членки ще изгубят своя глас и това е недостатък, тъй като няма да могат да се чуят гласовете на по-малките държави. България все още не се намира на нивото на страните от сърцевината на ЕС, доходите не са на същото ниво, за да сметнем, че фискалната политика може да се синхронизира напълно", е мнението на Петко Вълков.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 5 години
Доближаваме се до момента когато вредите от ЕС превишават ползите от ЕС (свободна пазарна икономика - движение на хора, стоки и капитали).Европейският съюз се превръща в бюрократично чудовище, върви по стъпките на СССР. Искат да регулират всичко, което може или не може да се регулира.Може би ЕС е завлядян от агенти на вражески държави, които искат да му нанесат вреда? Разбира се, ситуацията може да се обясни просто с човешката глупост.Никога не търсете злонамереност в нещо, което може адекватно да бъде обяснено с глупост - бръснач на Ханлън.Но обемът на законодателството, който ЕС бългва е твърде голямо и законодателството е твърде абсурдно (GDPR например, законите за "издателските права" и филтрирането на Интернет) за да бъде обяснено единствено с глупост. Подозирам, че агенти на вражески държави влияят на тези процеси с цел да унищожат ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 5 години
Май е време и България да излиза от ЕС.Европейският парламент и Европейската комисия са двете най-големи заплахи за ЕС.Защо като че ли те са завладяни от агенти на чужди държави, които ги карат да действат против интересите на ЕС и гражданите на ЕС?Защо ситуацията ми напомня на разказът Нощен министър?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още