IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ще са последиците от действията на S&P?

Понижението на френския рейтинг е удар в сърцето на еврозоната, тъй като засяга общоевропейските финансови механизми, смята Мохамед Ел-Ериан

19:20 | 14.01.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Какви ще са последиците от действията на S&P?

Разговорите около понижените в петък кредитни рейтинги на държави от еврозоната от страна на Standard & Poor's са навсякъде - от тези, които отхвърлят решението до тези, които го възприемат като част от трансформацията на международната парична система, пише за CNBC Мохамед Ел-Ериан.

Съ-изпълнителният директор на най-големия облигационен фонд в света - Pacific Investment Management Company (Pimco), прави опит да разкрие различните последици от решението на S&P, като ги разделя на три вида:

- недвусмислени и вече отразени от пазарите, макар и не напълно;
- по-малко видими, които ще се избистрят през следващите няколко седмици;
- последващи, чиито ефекти са до голяма степен неясни понастоящем.

Дълговете на европейските страни вече се търгуваха на нива, съвместими не само с това, което S&P обяви, но дори и с още по-драконовски орязвания на рейтинги – оттук и изводът, че действията на агенцията ще имат ограничено влияние върху доходностите и спредовете по облигациите.

Въпреки това има някои различия между намерението за действие и осъщестяването му.

Първо, премахва се съпътстващата събитието несигурност, включително като време и магнитуд. Второ, насърчават се другите кредитни агенции да последват примера. Трето, дава се посока на капиталовите потоци, особено на тези, зависими от инвестиционните изисквания по отношение на рейтингите.

Всичките три изброени фактора са валидни за Европа, като нетният резултат има както количествен, така и ценови аспект – спад в бъдещите капиталови потоци към еврозоната (и съпътстващ го пазарен натиск), който при равни други условия би бил по-устойчив.

Всичко това сочи по-слабо евро и задържане на волатилността при спредовете по държавните облигации.

Понижението на френския топ ААА рейтинг е удар в сърцето на еврозоната, тъй като засяга общоевропейските финансови механизми.

Това включва временният европейски спасителен фонд (EFSF – European Financial Stability Facility), който ЕС използва за спасяване на държавните финанси на страни-членки, а в бъдеще и на банки.

Обсегът на спасителните механизми, т.е. ефективността на борбата с европейската дългова криза, ще бъде подкопан. Има последствия също така и за готовността на ЕЦБ да участва в изкупуването на ДЦК от задлъжнелите страни.

Не е ясна обаче степента, до която пониженията ще променят функциите на световната монетарна система с течение на времето. Не е ясно и колко съществени ще са финансовите проблеми, излъчвани от Европа към страни, които вече са изправени пред вътрешни затруднения.

Не е известна и степента, до която ще бъде засегнато качеството на активите и капиталовата адекватност на банките и финансовите институции. Също не се знае как ще реагират компаниите, спестителите и домакинствата.

През следващите седмици, месеци и години ще знаем много по-добре какви са последиците от историческите снижавания на държавни рейтинги в Европа. Това, което на този етап се знае е, че рисковият микс в момента натежава в посока надолу, както за Европа, така и за глобалната икономика.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
ThrownInTheMusic
преди 12 години
и обърнете внимание за сравнение на целия дълг, като % от БНП, и на глава от населението, например за Гърция, Франция, Германия, САЩ и Япония, за сравнение.Проблемите на Европа не идват от агенциите (въпреки, че агенциите правят новините), а от перспективите Европейските страни да си плащат дълговете. Тези не са много добри, защото в Европа икономиката като цяло буксува. Трудът е прекалено скъп, има много хора, които получават социални помощи, населението е застаряло, има високи законодателни пречки за бизнеса, високи мита, всякакви данъци и т.н. Парите бягат! Като добавим и кризата (безработни, а оттам и ниски данъчни постъпления) и това, че много често не се знае кой пие, а кой плаща, картинката не е розоваА на агенциите - не им пука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
ThrownInTheMusic
преди 12 години
И така, ако инвеститорите бягат в момента от еврото към долара, това означава, че не са много спокойни да си вложат парите от Европа. Продават Евро, за да си купят Долари - еврото пада, долара поскъпва - просто.Главната причина за безспокойствие на инвеститорите не е размера на дълговете на Еврозоната сам по себе си, а способността на една държава да си го обслужва редовно. Това пък, е директно свързано с БНП, производство и ръст в икономиката. Ако има растеж, има призводство, заетост, тоест висок БНП, оттам и постъпления в държавната хазна (данъци) и държавата може да си плаща дълга. Затова дълговете се оценяват не по абсолютния си размер, а в съотношение към големината на една национална икономика, тоест като процент от БНП. Някои страни имат високи дългове, но нямат проблем с финансирането. Виж.http://en.wikipedia.org/wiki/Public_debt#By_countryhttp://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Кредитните агенции правят каквото им е работата - оценяват кой колко вероятно е да си плати борчовете.Те, между другото не са държавни организации на САЩ, както някои предполагат, а частни фирми с около 100-годишна история, създадени за да обслужват хората с пари за влагане. Като такива, техните оценки не са зависими от правителството на САЩ (ако беше иначе, првителството на САЩ нямаше само да си понижи рейтинга до АА+ през лятото, което е Франция отскоро).Ако следите инвестициите (или курсовете на валутите например), ще видите че, инвеститорите (хората с лични пари) с поведението си винаги предвещават, дефакто "определят" райтинга на една страна. Агенциите са по-скоро индикатори на това къде отиват и от къде бягат парите, защото обощават данни от милиони трансакции от цял свят в една цифра (или три букви).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
supertrader
преди 12 години
Тези дългове нямат плащане , изкуственно се поддържа стойността на валутите на прекомерно задлъжнялите вече държави , така ще е до пролетта и дори трудно ще стигнат до нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
То като са ги заредили едни добри новини от САЩ...много им е зле икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
prodigal
преди 12 години
Като цяло, мърлява работа на пропагандата. D:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Батя
преди 12 години
Всеки може да си се страхува на воля от решението на S&P, но какво стана след като намалиха рейтинга на САЩ в началото на Авгурст?! От тогава само добри новини идват отвъд океана. Та това е само поредното противоречие дошло от тая агенция в последните години. Не се справят добре с прогнозирането и вървят доста след събитията!А опитвайки се да избодат очи, дано изпишат вежди на ЕС, както стана със САЩ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Сезонът на фантазиите е открит, но всъщност еретиците след време стават месии:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
lozkhris
преди 12 години
Германия да спре с блокирането на печатницата и да си отвори пазара за италиански и испански стоки.ЕЦБ да изкупи дълговете за да стабилизира банките.Лихвите да станат 0.25. Да се въведат завоалирани импортни мита за стоки от Азия, с изключение на Япония.Да се изкара Гърция от Еврозоната ВЕДНАГА, ако се налага и Ирландия и Португалия.Да се подкрепи Америка в натиска към Китай да освободи валутата си и да започне да потребява.Звучи направо ерети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още