IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ще са приоритетите на новата ЕК?

ЕС създава генерална дирекция по отбраната и космоса, от която се очаква да допълва НАТО

17:24 | 10.09.19 г.
<p>
	Урсула фон дер Лайен.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз ще създаде нова генерална дирекция за отбрана и космически изследвания, която да помага за финансирането, развитието и разполагането на въоръжени сили, съобщи номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя определи съюзник на френския президент Еманюел Макрон за позицията.

ЕС никога няма да бъде военен съюз, тази задача завинаги остава в НАТО, каза Фон дер Лайен. В генералната дирекция ще се работи по военните обществени поръчки и съвместимостта на въоръжението, отбеляза тя.

Създаването на генерална дирекция за отбрана в Европейската комисия, на което Великобритания от дълго време се противопоставяше, е опит на Фон дер Лайен да спре понижението на влиянието на ЕС на фона на силния натиск от страна на САЩ да направи повече за собствената си сигурност.

Фон дер Лайен, която е бивш министър на отбраната на Германия, заяви, че плановете ще са от полза за НАТО, към която принадлежат много от страните членки на ЕС. „НАТО винаги ще бъде нашата колективна отбрана“, допълни тя.

Бившата евродепутатка и настоящ член на Френската централна банка Силви Гулар ще отговаря за новата генерална дирекция като еврокомисар по индустриалната политика.

Макар че не разкри много подробности, Фон дер Лайен заяви, че подразделението за отбрана ще надгради военния пакт на ЕС, подписан в края на 2017 г., за интегриране на силите за отбрана чрез работа по нови оръжия и принос за бързото им разполагане.

Вашингтон подкрепя инициативата, но също така предупреди да не се изключват американски компании от договорите за отбрана.

На фона на предстоящото напускане на ЕС от Великобритания Германия подкрепя усилията на Франция да се установят слабите места в европейските армии с цел да се запълнят пропуските.

Космосът също се превръща в област, в която съюзът иска да разработва съвместно технологии, особено в момент, когато Китай, Русия и САЩ създават космически оръжия, които могат да свалят вражески ракети и да разрушават сателити.

Плановете ще разчитат на предложения фонд за отбрана на стойност 13 млрд. евро за разработването и закупуването на оръжия наред с пари от общия бюджет на ЕС за изследвания в областта на отбраната. Правителствата на ЕС се очаква да предоставят средства за фонда, за да увеличат размера му.

Фон дер Лайен очерта и останалите задачи пред ЕС и еврокомисарите в следващите пет години. На пресконференция, продължила близо два часа, тя говори за икономиката, миграцията, международните отношения, съобщава БТА.

В отговор на въпрос Урсула фон дер Лайен отбеляза, че българският еврокомисар Мария Габриел е свършила изключителна работа в областта на цифровизацията. По нейните думи затова е логично занапред Габриел да поеме въпросите за младежта и иновациите, които стоят в основата на икономическия успех. Това са най-успешните европейски политики, носят огромна отговорност. Познавам Габриел като много способен човек, с голяма решимост, добави Фон дер Лайен.

Тя посочи, че Балканите ще останат важна задача за ЕС, с цел все по-тясно свързване. Западните Балкани са много важни за нас, трябва да бъдем възможно най-близки. Европейските правила и ценности никога няма да се променят, затова страните, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да въведат европейските правила. Не виждам напредък в Турция през последните години, дори напротив. Анкара трябва да покаже, че иска да се приближи към европейските изисквания, поясни Фон дер Лайен.

Енергийните доставки на ЕС трябва да бъдат разнообразени, а енергията трябва да бъде чиста и на достъпна цена. По нейните думи има нужда от промяна на правилата за миграцията, залегнали в споразумението от Дъблин. Фон дер Лайен заяви, че незаконните мигранти трябва да бъдат върнати у дома.

По въпроса с върховенството на закона тя посочи, че това е област, в която няма географски различия сред страните от ЕС. При представеното разпределение на отговорностите на еврокомисарите днес бе изяснено, че досегашният зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс повече няма да отговаря за върховенството на закона. Занапред тази тема ще бъде в правомощията на зам.-председателя Вера Юрова и еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс.

Фон дер Лайен заяви, че иска да ръководи гъвкава и съвременна комисия, вслушана в исканията на гражданите. Ще настоявам еврокомисарите до средата на мандата да посетят всички държави от ЕС, не само столиците, добави тя. Европейският парламент ще определи графика за изслушванията на новите еврокомисари, те ще трябва да се докажат пред евродепутатите, добави Фон дер Лайен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още