IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво могат да научат привържениците на АЕЦ "Белене" от опита на Словакия?

Много неща могат да се променят в процеса на изграждане на една ядрена електроцентрала, като обикновено се появява необходимостта от още пари и още време

08:15 | 17.10.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Словакия, както и целият свят, ще се сблъскат с изключително предизвикателство - откъде да си набавят енергия.

"Ако всичко върви добре, строителните работи могат да започнат през втората половина на 2007 г.", заявява още през 2007 г. словашкият премиерът Роберт Фицо във връзка със завършването на два блока на АЕЦ „Моховце“ близо до град Левице. Разходите за строителство бяха оценени на около 2 млрд. евро, а даденият срок за завършване - около пет години, пише Aktuality.sk.

През октомври 2019 г. е ясно, че първият от завършените блокове трябва да започне да доставя електроенергия през 2020 г., а вторият - приблизително година по-късно. В същото време разходите по изграждането нараснаха до 5,7 млрд. евро. 

В допълнение към изключително дългото строителство и високите разходи, атомните електроцентрали имат и два основни проблема - зависимостта от други страни относно вноса на ядрено гориво и необходимостта от извеждане и съхранение на радиоактивни отпадъци някъде в Словакия.

Вероятно ще е по-добре ако се отхвърли възможността на строителството на друга атомна електроцентрала (моментът, в който  АЕЦ „Бохунице“ окончателно бъде изведена от експлоатация) и Словакия се фокусира върху слънчевата енергия.

Според словашкото министерство на икономиката решението за избор между всички пет локации, които се разглеждат за евентуално хранилище на ядрени отпадъци, предстои да бъде взето, като крайният срок е определен до 2030 г.

В момента в Моховце функционира постоянно хранилище, но то е предназначено само за отпадъци с много ниско ниво на радиоактивност.

Отпадъците със средно ниво на радиоактивност или силно радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво временно се съхраняват в местността Ясловске Бохунице, в близост до град Търнава.

Все още остава неясно колко време решението за дълбоко подземно хранилище може да бъде отлагано.

Словакия вече има реален опит относно това колко неприятно е да бъдеш зависим от вноса на енергийни суровини от чужбина. През зимата на 2009 г. избухна газовата криза, заради натиска от страна на Русия и Украйна.

Притокът на газ секна и словашкият бизнес и домакинствата изпаднаха в немилост. След това ситуацията с газа най-накрая се успокои, но дори и при вноса на ядрено гориво, отново Русия се оказва ключов доставчик.

Представители на словашката енергийна компания Slovenské elektrárne твърдят, че доставките на ядрено гориво (предимно уран) няма да бъде проблем през следващите 20 или дори 30 години.

„Атомните централи не трябва да се притесняват от недостиг на уран през следващите десетилетия. В допълнение към достатъчните запаси в наличните находища по целия свят, има възможност да се използва преработка на отработено ядрено гориво или уран от ядрени оръжие. Най-големият потенциален източник на уран в бъдеще може да бъде и водата от моретата и океаните “, споделят представителите на Slovenské elektrárne пред Aktuality.sk.

Според тях ядреното гориво може да идва от различни източници, включително Русия и САЩ, и няма индикации то да бъде ограничено. В същото време Slovenské elektrárne сключи дългосрочен договор за доставка на ядрено гориво, така че всичките нужди на компанията да бъдат покрити до 2030 г., посочват от министерството на икономиката.

Понастоящем Словакия консумира приблизително 30 тераватчаса (TWh) електроенергия годишно, като над 55% се генерират от ядрените централи.

С довършването на АЕЦ „Моховце“ страната ще успее да компенсира загубата след спирането на топлоелектрическата централа в Новаки (която заедно с въглищната електроцентрала край Вояни генерира около 20% от общото количество електроенергия в Словакия) през 2023 г.

Но след около 25 години, което не е далеч, имайки се предвид продължаващото вече 11 години строителство на АЕЦ „Моховце“, ситуацията ще се промени коренно. През 2044 г. и 2045 г. останалите блокове на АЕЦ „Бохунице“ трябва да бъдат изключени.

Министерството на икономиката твърди, че при настоящите технологични възможности най-удачният вариант за действие е нова атомна електроцентрала.

„Като се има предвид естеството на електроснабдяване от ядрен източник (нисковъглероден източник, осигуряващ стабилна базова мощност със средно използване от приблизително 8000 часа годишно) и при сегашното ниво на познание, изглежда, че изграждането на нов ядрен източник се явява като ефективно решение за замяна на единиците в Бохунице“, посочват от словашкото министерство на икономиката.

Забавяне за милиарди евро

Въпросът е кой и къде ще намери необходимите милиарди евро за инвестиция, която е в основата на ожесточен дебат в европейското пространство?

Финландската АЕЦ „Олкилуото“ трябваше да бъде пусната през 2009 г. и щеше да струва 3 милиарда евро. Сега, тя ще влезе в експлоатация едва през 2020 г. и разходите вече са надхвърлили 9 млрд. евро.

Франция има подобни проблеми със завършването на АЕЦ „Фламанвил” на брега на Атлантическия океан. Тя трябваше да бъде готова през 2012 г., а разходите бяха оценени на 3,3 млрд. евро. Само преди няколко дни (докладът беше публикуван на 9 октомври 2019 г.) стана ясно, че завършването е отложено до края на 2022 г. и че разходите ще надхвърлят 12,4 млрд. евро.

По отношение на възвръщаемостта на разходите за доизграждане на АЕЦ „Моховце“ и последващото извеждане от експлоатация на електроцентралата в края на нейния живот (което ще прибави  1,5 млрд. евро  разходи към сегашните 5,7 млрд. евро), Slovenské elektrárne твърди, че двата блока, които се изграждат, ще печелят по около 50 евро на мегават час (MWh) произведена електроенергия.

„При настоящата цена на електроенергията на енергийната борса очакваните приходи през планираните 60 години експлоатация ще бъдат значително по-високи от разходите за завършването“, обобщават от Slovenské elektrárne.

От гледна точка на Министерството на икономиката 60 години са достатъчни за покриване на инвестиционните разходи както и за други дейности от крайния цикъл и за осигуряване на ресурсите за ремонти.

Но от компанията все пак не предоставиха по-точен сценарий, които да покаже какво остава след приспадане на разходите.

Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 3
fon
преди 4 години
Всъщност двата реактора на АЕЦ Моховце са започнати още 1985-та, до момента 35 години "се строят" както казват ядрените лобисти за да покажат как активно се строят АЕЦ-ове в ЕС и са по 440МВhttps://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_energy_in_Slovakia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 6
fon
преди 4 години
Ама това се случва с всеки АЕЦ в света, не само в Словакия. 2-3 пъти надвишаване и на срока и на бюджета. Белене може само да разори България напълно и пак да не заработи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 8
Shadow1
преди 4 години
След една година това, след 5 години онова след още 10 още по-друго нещо, ти защо не пропуснеш да ядеш днес и да изчакаш до догодина да пуснат по евтин хляб ? Може ли вечно да чакаме следващото бъдещо нещо и да стойм голи? На термоядрените централи от 50 години вече все им трябват още само няколко години за да са готови. А и в случая с Белене много пари вече са похарчени, не е като току що да сме започнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
До няколко години ще започнат да строят първите комерсиални термоядрени централи - евтина, напълно чиста и неизчерпаема енергия. Тогава тези АЕЦ-ове ще си ги бием у главите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
IQ96
преди 4 години
до 3А прочете ли и коментара на Кр.Христов под линка?Това е типичната 100% реакция на българските инвеститори.Предлагаш да се обвържем със страните от Западните Балкани? щото тука зелените няма да дадат да се прокарват тръби и унищожават гори. Нъл тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
"Въобще не мога да разбера какво иска да каже авторът." ... :))) ... ами когато някой ученик не разбира нещо , какво му казваш да прави с неразбраното :)))"...и Словакия да се откаже от ядрената енергия и да минава на..." ... казва го инженер по ядрена енергетика Микел Шнайдер ... импе , нали си писахме веднъж какво го къдрят германците , за част от базовия товар дето им трябва за заместване на въглищните централи , строят кабел ... ето ти го на български :http://atominfo.bg/?p=33864а тук е самият проект :https://***.tennet.eu/our-grid/international-connections/nordlink/не ги мисли немците , те ще се оправят , ами ние как ще се оправим с беляНЕ и тукашните мераклии енергетици ... ааа , нали чете за португалците , на търгове са направили целият си базов товар от нефективни фотоволтаици , в момента достроявят 3-та поред хидропомпена централа и ще си осигурят безвъглероден базов товар ... мдааааавстралийците да ти кажа и те като португалците са решили , фотоволтаици и хидропомпени станции , а въглища и газ газят буквално :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 8
onezero
преди 4 години
В предвид данък въздух(галено въглеродни емисии) дето ни го налузиха всяка една цена на АЕЦ стана приемлива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 17
Императорът
преди 4 години
Въобще не мога да разбера какво иска да каже авторът. Хем признава, че германската енергетика е катастрофирала, отказвайки се от ядрената енергетика, а ВЕИ са пълен провал - и сега Германия бичи яко вонящи въглища... хем (ако правилно съм разбрал) иска и Словакия да се откаже от ядрената енергия и да минава на доказалите се като неефективни плочки и перки !!! В Германия за пореден път ще повишат цената на електроенергията, заради боклучавите ВЕИ, а заради тая скъпа енергия немската индустрия активно се изнася в околните страни, включително и към Словакия.Не мога да разбера какво искат някои - да върнат Европа в прединдустриалната епоха ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още