IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава за Европа победата на Джо Байдън?

Бърза промяна може да се очаква само по отношение на климатичните споразумения. Байдън вероятно ще следва доста от политиките на Тръмп, прогнозира Politico

15:34 | 09.11.20 г. 28
<p>
	<em>Джо Байдън. Снимка:&nbsp;Sarah Silbiger/ Bloomberg</em></p>

Джо Байдън. Снимка: Sarah Silbiger/ Bloomberg

След дълги четири години упорити препирни, критики и откровена враждебност, Европа може да диша спокойно - най-накрая се отърва от Доналд Тръмп, пише в коментар по повод победата на Джо Байдън европейското издание Politico.

Много европейски лидери се опасяваха, че втори мандат за Тръмп би сложил край на трансатлантическите връзки, които са в основата на просперитета на Стария континент от Втората световна война насам.

Джо Байдън е златна възможност не просто да се възстанови алиансът между двете страни на Океана, но да се обнови и развие за следващите десетилетия. Очакванията са, че само за една нощ тонът на разговорите ще се промени от враждебен в такъв с взаимно уважение.

Но дори и тези очаквания да са твърде оптимистични, Европа има шанса да поднови връзките си със САЩ. В условия на пандемия, потенциална климатична катастрофа и растящ авторитаризъм, би било лудост да не го стори, пише Politico.

Изданието анализира някои области, в които двете страни имат традиционни отношения, и какъв ефект би имала промяната в Белия дом.

На първо място това е търговията. Доналд Тръмп гледаше на Европа като враг в търговско отношение и наложи мита на вноса на европейски стоки (вина, стомана и алуминий). Вероятно отношенията в тази област ще се подобрят, но едва ли можем да очакваме администрацията на Байдън бързо да се върне на старото положение. Основно защото демократите традиционно се обявяват в защита на американските работни места и реално подкрепят политиката на досегашния президент на страната.

Така че едва ли ще е лесно да се преговаря в този аспект, още повече, че търговският дефицит на САЩ с Европа е в размер на 170 млрд. долара годишно. Няма да има лесни решения и за облагането на технологичните гиганти, както и по дългогодишния спор за субсидиите за Airbus и Boeing.

Надежда за бързи промени обаче има за околната среда. Победата на Джо Байдън дойде твърде късно, за да спре излизането на САЩ от Парижкото споразумение, но очакванията са, че той ще започне стъпки за завръщане още щом стъпи в Белия дом. За Европа това ще бъде сигурен знак, че САЩ са загрижени и ще участват в борбата с климатичните промени.

Отношенията между САЩ и Китай са в риск, но е много вероятно това да не се промени под управлението на новия американски президент. Китай се приема като най-голямата заплаха за интересите на САЩ и в лагера на републиканците, и от демократите. На този етап Европа още не възприема азиатския гигант като проблем, вероятно и никога не би го разпознала като такъв.

Но не във всяка държава от ЕС настроенията са такива - проблемът е Германия, която има тесни търговски контакти с Китай, пише Politico в своя коментар.

Вероятно Байдън ще се опита да привлече Европа, и основно Германия, в коалицията срещу растящото влияние на Китай на международната сцена. Големият въпрос тук е дали Старият континент ще се присъедини.

В дневния ред НАТО все още си стои очакването публичните разходи за отбрана да бъдат 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страните, членуващи в организацията. Вероятно Байдън ще бъде по-възпитан от Тръмп в напомнянето на това изискване към страните от Европа.

Китай е основната заплаха за сигурността в очите на САЩ, но Байдън ще даде да се разбере, че Европа ще трябва да се противопостави на руските и китайските опити за доминиране.

Каквито и критики да има за външната политика на Доналд Тръмп, трудно да е да се отрече, че той постигна напредък в Близкия изток и успокои напрежението между Израел и някои от неговите съседи. Затова ще бъде трудно на Джо Байдън да аргументира решение за завръщане в ядрената сделка с Иран, още повече, че Техеран отново започна да обогатява уран и стана по-войнствен към своите съседи.

Европа обаче смята ядрената сделка за голям дипломатически пробив и би очаквала САЩ да се завърне и в това споразумение. Вероятно това няма да стане, макар че Вашингтон ще направи някои отстъпки за Иран, прогнозира Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
https://***.aljazeera.com/amp/news/2020/11/9/china-declines-to-formally-recognise-biden-win-in-us-elections
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 3 години
И на такива с влошени санитарно-хигиенни навици:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
общите проекти на ЕС и усато , които бяха замразени през тъмните години властване на тромбонът , ще бъдат възстановени последователно ... простакелският говор на клоунът няма да липсва на никой ... освен на ограничен кръг органично-наследсвено обременени хора ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
кви войни бълнуваш в Европа ... :))) ... колко требва да си задръстен , да ме прощават *** , за да пишеш подобни безсмислици ... основите на ЕС се полагат 1945г , първият тест на френска атомна бомба е 1960г ... това , че обединеното кралство не е сред основателите на съюзът не означава , че не е взимало участие в създаването и моделирането на правилата ... :)))9 май 1950г какво се е случило ... ?! ... какво честваме на 9 май мамин сладък ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
Biden could propose national mask mandate as part of COVID-19 planhttps://m.youtube.com/watch?v=geSvydlzsHo---------------------------------------------------- ааа не ве, почваме се вече и с чували на главундерите и те така ош 4 години .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Очаквали са след като Франция си направи първата атомна бомба,Шарл де Гол да я хвърли на... Лондон.Такава е дружбата на колективният Запад помежду си,какво остава за някакви си колониис преститутки и тикво-премиери....Какво означава за Европа победата на Джо Байдън? Европа я очаква комбинация от 3 пръста.Както винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Гледам днес мypзилажа активиран, пак глупости за някви с400, дето евреите ги заобикалят със старите ф16-ки, а комшиите ги плющят със сглибявани в Анадола хвърчила.Явно много ги боли от загубата на Трамп, пак са заблели старите частушки.Май и Пyтeтo ще си ходи скоро, съдейки по новия закон, който влиза за гласуване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Европейските държави ги е имало много преди САЩ да се появи на картата. Няма значение кой ще е поредния клоун който ще управлява в САЩ, Китай или Русия. Формата е временна, класата вечна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
последния ше е, ако зомбито нещо се обърка и реши да играе грубо тука някъде по източна европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Ааа, искам от първия. Платихме билети за 2,5 милиарда лева. Какъв последен ред :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още