Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Какво предвижда икономическата програма на Еманюел Макрон

Да се намалят корпоративните разходи, да се облекчат държавните разходи и план за държавни инвестиции – поне 50 млрд. евро за 5 години

Какво предвижда икономическата програма на Еманюел Макрон

Снимка: Ройтерс

Програмата на Еманюел Макрон, който спечели втория тур  на президентските избори вчера, цели схематично да опрости нормативната основа на икономическата активност и  да намали тежестта на държавата, за да се даде свобода на активността на компаниите, информира AFP.

Тази програма, наречена "Макрономикс" от американската банка Morgan Stanely, "има потенциала да увеличи икономическата динамика в краткосрочна и дългосрочна перспектива и да засили конкурентоспособността на френските износители, смятат анализатори от Oxford Economics. 

Още по темата

По-долу следват някои ключови пунктове от програмата на Макрон за компаниите, посочва AFP, отбелязвайки при все това, че тя крие риск да предизвика напрежение в страната, която вече и без това е дълбоко разделена:

1. Да се направи още по-гъвкава 35-часовата работна седмица

По закон работната седмица във Франция е 35 часа, въпреки че на практика тя често е по-продължителна. Макрон иска да запази продължителността й, определено от закона, но да се допуска възможността и за повече работни часове по преценка на работодателите, а синдикатите да имат правото да договарят увеличението на работното време.

2. Да се намалят корпоративните разходи

Бъдещият президент иска да бъдат премахнати някои плащания, които правят компаниите за ниските заплати, да се трансформират някои държавни помощи за компаниите, като се намалят плащанията им или като се свие корпоративният данък от 33,3 на сто на 25 на сто, каквато е средната му стойност в Европа.

3. Да се облекчат държавните разходи

Макрон иска да бъдат закрити 120 000 работни места в държавната администрация и да се намалят държавните разходи с 60 милиарда евро за пет години.
|
Държавните разходи представляват над половината от френския брутен вътрешен продукт (БВП) или 57 на сто от БВП през 2015 година, според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това равнище е сравнимо с финландското, но е значително над нивото на този показател за САЩ - 37,7 на сто, Великобритания - 42,8 на сто или Германия - 44 на сто.

Макрон планира да сведе дела на тези разходи до 3 пункта от БВП между 2016 (55 на сто) и 2022 година.

4. План за държавни инвестиции

Новият президент предвижда 50 млрд.  евро за 5 години държавни инвестиции, финансирани от дълга, които да бъдат разпределени в сектори като екологичния преход, образованието, земеделието, транспорта и други.

"Напред!", политическото движение на Макрон, е за използването на държавния дълг на фона на исторически ниските лихви. "Днес държавата може да взема заеми при лихви, които са значително под темпа на икономическия растеж(...), а това означава, че не рискуваме да изпаднем в порочния кръг на дълга", се посочва в програмата. 

Вижте коментар за победата на Макрон на Лоран Дениз, глобален главен инвестиционен директор в ODDO, пред Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 2821   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
0
 
3
преди 3 години
Няма признак, че президентът на Франция е за прекратяване на държавната грешка за вреден подход за прилагане на еврото и с това свое поведение е с подсигуряван провал.
За президента Еманюел Макрон възможностите са:
1) При запазване на вредния подход за прилагане на еврото – щетите за Франция се уголемяват и провалът му е обществено признат.
2) При въведен полезен подход за прилагане на еврото – за Франция се подсигурява траен социален успех.
3
 
6
 
2
преди 3 години
Предвижда се делът на публичните разходите да се намали до 55% от БВП. За период от 5 години. Това наистина е "промяна"
Да си вземат тукашния свищовски умник Влади Горанов, та да видят те истинска промяна :D
4
 
6
 
1
преди 3 години
Бабоебеца иска ние от изтока да работим повече за още по малко а те да консумират още повече и да не работят

Още от Европа
DAX поведе зелената вълна на европейските борси днес