IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се крие зад паричния режим на Русия?

До 10 години ще има постепенно пренасочване и на търговските потоци, и на структурата на валутните резерви в различни валути, твърди Емил Хърсев

17:35 | 14.08.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия има паричен режим, наподобяващ валутен борд, но без фиксиран курс. По закон руската централна банка има задължението да държи обезпечение на руската рубла в чуждестранни активи, а обезпечението се натрупва за сметка на продажбата на нефт и природен газ. Това коментира по БНР финансистът Емил Хърсев  по повод руската позиция за долара.

Той обясни, че до момента световните борси са базирани в долари, а руската централна банка поддържа тези резерви предимно в американски долари, като по този начин си спестява курсовия риск. „Сега обаче по поръчение на президента икономическият блок на правителството прави нещо като парична реформа и променя структурата на това валутно покритие на рублата. На един по-дълбок план вероятно имаме и работа с разсъждения на тема предпазване от политически риск – правителството на САЩ да наложи на Руската федерация възбрани, подобни на тези, които виждахме в Иран. Причини ще се намерят, поводи също", обясни експертът. 

По думите му, вместо в долари, могат да преминат в някаква структура на управляем портфейл от различни валути.

"Дълги години авоарите на Иран в САЩ и в правителствени ценни книжа, и в банки бяха блокирани. Едно подобно блокиране би се отразило много опасно на руския валутен пазар и затова, разбира се, правителството и Централната банка на Русия в момента правят възможното, за да го избегнат, да избегнат такъв риск", допълни финансистът.

Запитан дали са възможни съгласувани действия между Москва и Пекин, Хърсев отбеляза, че никой не би могъл да каже как точно ще става и дали изобщо ще има такава промяна на китайския валутен резерв.

„Там вече наистина бихме могли да говорим за действия, съпоставими с война, разбира се, на полето на икономиката, тъй като натрупването на този резерв е свързано въобще с поддържането на търговията между Китай и САЩ.

Инвестирането на излишъка в САЩ е договорено. Промяната на този режим би означавало нарушение на договора между САЩ и Китай. Не мисля, че Китай би рискувал основния си външен пазар с подобни непремерени действия“, каза още Хърсев.

Според него в следващите 5 до 10 години ще има бавно, постепенно пренасочване и на търговските потоци, и на структурата на валутните резерви в различни валути. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
А понякога става дума за стратегия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
redcretin
преди 5 години
Когато икономически решения се вдимат в полза на политици - говорим за корупция. Сега обаче по поръчение на президента икономическият блок на правителството прави нещо като парична реформа и променя структурата на това валутно покритие на рублата. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още