Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Какво се случва с британската икономика с наближаването на Brexit?

Френският вестник Les Echos очертава няколко основни тенденции, които понякога си противоречат

Какво се случва с британската икономика с наближаването на Brexit?

Снимка: Ройтерс

Футболът, времето и кралската сватба на принц Хари и Меган Маркъл спасиха растежа във Великобритания през пролетта, ако се вярва на британските статистически данни. Потреблението на домакинствата, което е нараснало с 0,3%, е било по-добро от обявеното през второто тримесечие, а завръщането на сухото време след тежките метеорологични условия в началото на годината е довело до скок в строителството с 0,9%.

Ако към това се прибави доброто състояние на сектора на услугите, който е постигнал ръст от 0,5%, и на инвестициите (+0,5%), растежът на британската икономика достига 0,4% в периода между април и юни. Той е по-бърз в сравнение с еврозоната, чиято икономика нарасна с 0,3% в същия период.

По-внимателно вглеждане обаче показва, че някои слабости подкопават привидно по-доброто здраве на британската икономика. Данните само за юни сочат ново свиване в сектора на услугите. Растежът там е достигнал само 0,1% след 0,3% през май, а търговският дефицит се е разширил до 9,6 млрд. паунда (10,7 млрд. евро).

Не е много лесно да се разгадае състоянието на британската икономика, която почти всички експерти запратиха в ада преди две години след референдума за Brexit.

Френският вестник Les Echos очертава няколко основни тенденции, които понякога си противоречат.

Още по темата
Забавяне на растежа без рухване на икономиката. След юни 2016 г. икономиката на Великобритания се задъха с появата на огромната въпросителна за бъдещето й. „Тази несигурност, разбира се, забави икономическия растеж“, коментира миналия петък финансовият министър Филип Хамънд. „Само изборът за Brexit струва на британската икономика 2% от БВП, или около 40 млрд. паунда“, казва гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни. Докато от 2013 г. насам британската икономика показваше едни от най-добрите резултати сред страните от Г-7, БВП на страната вече я поставя в долната половина сред най-развитите икономики в света. Очаква се брутният вътрешен продукт да нарасне с 1,4% тази година и с 1,8% догодина, сочат данните на АЦБ.

Домакинствата запазват стоицизъм. Въпреки инфлацията и спада на стойността на паунда, които ограничават покупателната им способност, британците са продължили да консумират вместо да спестяват. Спестяванията им са намалели миналата година с 4,1%, което е най-ниското им ниво от 50 години. В същото време дълговете им се равняват на 133% от доходите им спрямо 60% през 80-те години на миналия век.

Безработицата е на най-ниското си ниво. Това е най-положителният аспект от британската икономика след съобщението за Brexit. Равнището на безработицата намаля до 4,2% от активното население, което е най-ниското й ниво от 70-те години на миналия век. И макар че изключителната гъвкавост на трудовия пазар обяснява големия брой служители на непълен работен ден и на независимите служители, броят на наетите лица нарасна в последните месеци. Недостигът на работни места заплашва редица сектори.

Предпазливи инвестиции. Въпреки че повишаването на заетостта трябва да накара компаниите да инвестират, те проявяват предпазливост. Кривата на инвестициите е почти непроменена в последните две години. В началото на 2018 г. равнището на инвестициите е било само с 2,3% над това от лятото на 2016 г., въпреки че трябваше да е пет пъти по-високо според прогнозите на АЦБ.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС е вложил излишно 3,8 млрд. евро за подобряване на управлението на въздушното движение