IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва с целите за енергийна ефективност в ЕС до 2020 г.?

Много страни в блока изостават в изпълнението на своите ангажименти към енергийния преход, като се очаква тази тенденция да се запази и до 2030 г.

22:00 | 07.02.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тази седмица (4 февруари) статистическата служба на Европейския съюз (ЕС), Евростат, публикува нови данни за потреблението на енергия за 2018 г. Както се очакваше, те не бяха добри, тъй като ЕС като цяло се опитваше да пропусне целта си за енергийна ефективност до 2020 г. с марж до 5%, пише Euractiv.

Първичното потребление на енергия в ЕС беше с 4,9% над целта за ефективност за 2020 г., посочват от Евростат, докато крайното потребление на енергия - на потребителско ниво - е малко по-добро, с 3,2% над референтната стойност.

Цифрите едва се променят спрямо предходната година. Докато първичното потребление намалява с 0,71%, крайното потребление на енергия се повиши с 0,02% в сравнение с 2017 г.

Това означава, че целта на Европа за енергийна ефективност е все по-далеч от обсега. 

ЕС има за цел да намали потреблението на енергия с 20% до 2020 г., но постоянно пропуска или се отдалечава от тази цел.

Европа „всъщност използва повече енергия сега, отколкото когато целите за ефективност бяха договорени за първи път“ през 2012 г., казва Клеменс Хутин от организацията „Приятели на Земята“.

Полша и Испания са най-големите виновници, като двете страни бележат увеличение на потреблението на енергия съответно с 13,7% и 7,5% в сравнение с 2013 г., сочат данни на Евростат.

Целта за ефективност е част от набор от климатични и енергийни цели за 2020 г., който включва също 20-процентно намаление на емисиите на парникови газове и увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) до 20% от енергийния микс на блока.

„Това е най-големият„ пропуск“ от всички цели на ЕС 20/20/20, които трябва да бъдат реализирани тази година“, подчертава Хутин.

Без изненада

Не е изненада, че Европа изостава. През октомври миналата година Европейската агенция по околна среда предупреди, че ЕС е изложен на „риск да не изпълни“ целите си за енергийна ефективност през 2020 г.

„Тревожната обща тенденция е най-разпространена при сградите“ и транспорта, където крайното потребление на енергия се увеличава съответно с 8,3% през 2014-2017 г. и 5,8%, посочва агенцията.

„При тези тенденции целта за енергийна ефективност до 2020 г. изглежда все по-трудно постижима“, предупредиха още от агенцията.

И прогнозите за 2030 г. също не изглеждат добри. Според Европейската комисия (ЕК) мерките за енергийна ефективност, които понастоящем планират държавите членки на ЕС, рискуват да оставят разлика от 6,2 процентни пункта спрямо целта от 32,5% икономия на енергия за 2030 г.

За кампаниите в областта на климата неуспехът на Европа да постигне целта за ефективност е резултат от чиста политическа небрежност.

Когато през 2012 г. беше приета директивата за енергийна ефективност, държавите членки решително се противопоставиха на призивите да се превърне целта 2020 в правно обвързващо задължение, посочва Хутин.

„Все още има явна липса на политическа воля в ЕС, въпреки че енергийната ефективност е основата на енергийния преход“, каза тя.

Тъй като повечето държави от ЕС са пропуснали да постигнат целта си за ефективност до 2020 г., някои дори са започнали да търсят статистически трикове, за да увеличат своите цифри. Както разкри Euractiv миналата година, много страни членки планират да отчитат промените в данъците върху горивата, въведени в миналото, за да поискат „допълнителни“ икономии на енергия като част от задълженията си за климата в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
в главата на неукия всичко е невъзможно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Ужас. Сега веднага ще спра отоплението в къщи, за да спомогна за постигането на. А може би Европейската комисия - начело с травeститът урсула и крeтенът тимерманс ще вземат решение за физическо елиминиране на 20% от населението на Европа, за да постигнат извратените си цели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
Съвсем нормално, няма как да се сбъднат невъзможни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още