Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Какво се случва с европейските вериги на доставка?

Затрудненото преминаване на границите от товарните превозни средства създава допълнително главоболие за хранителната индустрия и търговията на дребно

Какво се случва с европейските вериги на доставка?

Снимка: Pixabay

Засега ефектът на коронавируса върху хранителната индустрия и хранителните продукти е свързан основно с търсенето. Търговците изпадат в паника, купувачите на дребно се състезават за запълване на рафтовете, а производителите се стремят да увеличат производството, пише британското списание за продажби на дребно The Grocer.

Но с развитието на ситуацията стресът все повече ще се измества върху предлагането в това уравнение.

Ограниченията по границите, намаляването на работната сила и свиването на логистичните опции биха могли да увеличат натиска върху веригите на доставка през следващите седмици и месеци. 

Още по темата

В тази връзка възникват няколко значими въпроса: какво е настоящото състояние на международните вериги на доставка, как те отговарят на предизвикателството и какво е тяхното бъдеще.

Затварянето на границите

Свободното движение на стоките през Европа - основен принцип на ЕС и съществено изискване за навременните вериги за доставка - временно приключи, като границите на редица европейски държави вече са затворени.

Когато Полша затвори границите си за всички чужденци, на германската граница се появиха опашки от камиони от порядъка на 50 км, като някои от тези тежкотоварни превозни средства бяха натоварени с храни, които трябваше да престоят на границата близо денонощие.

За водещи производители като Unilever или Mondelez, които имат големи производствени предприятия в Полша, забавянията струват грубо на всеки камион допълнителни четири дни за превоз на стоки до Великобритания.

За щастие, повечето от тези гранични проблеми бяха решени. Закъсненията на товарите намаляха значително през последните седмици, тъй като много камиони започнаха да се движат по-свободно.

Същевременно ЕС продължава да усъвършенства своята гранична програма за т. нар. „зелени коридори“, която има за цел да изглади транзита на стоки между държавите членки. След първоначалното объркване миналата седмица председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен въведе в края на март нови мерки за подобряване на схемата.

Новите указания ще отворят въпросните коридори за всички стоки, за да се избегне объркване относно това кои продукти са от „съществена“ важност и се въвежда цел от 15 минути за преминаване на дадена граница, като в същото време ще преустановят ограниченията за превоз на товари и ще се намали наборът от документи, изисквани от шофьорите на камиони.

„Да се надяваме, че новите насоки наистина ще ускорят движението на стоки“, посочва Емили Рийс, доктор по търговски стратегии.

Логистиката

Но закъсненията на границата са само част от проблема.

След въвеждането на ограниченията на движението в Европа достъпът до транспорт беше силно беше ограничен, тъй като превозвачите все по-често се отказваха да влизат в засегнатите от коронавируса страни и райони.

„Наистина има недостиг на камиони и нещата ще се влошат още повече през следващите няколко седмици“, казва Еди Флеминг, директор в JEM Fruits.

„За всеки товар, който трябва да бъде зареден в Испания, трябва да прозвъните 10 транспортни компании. Трудно е“, подчертава Флеминг.

Въпросът е един и същ в цяла Европа, като това принуди много производители да намерят алтернативни средства за превоз на стоки.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Банките в еврозоната затягат условията при кредитиране