IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва с Манфред Вебер?

Германецът изпадна в немилост, след като се провали в опита си да спечели председателския пост на Европейската комисия

11:14 | 18.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Манфред Вебер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Манфред Вебер. Снимка: Ройтерс

Манфред Вебер, бившият германски шпитценкандидат (Spitzenkandidat), основен претендент за председателския пост на Европейската комисия (ЕК) от Европейската народна партия (ЕНП), е изключително пасивен, след като опитът му да наследи Жан-Клод Юнкер след европейските избори през май се провали, пише Euractiv.

На тазгодишния конгрес на ЕНП в Загреб на 20-21 ноември консервативните евродепутати няма да избират Вебер за нов партиен председател на мястото на Жозеф Дол, като се очаква те да подкрепят кандидатурата на настоящия председател на Европейския съвет Доналд Туск. 

След като Вебер не успя да спечели председателския пост в ЕК, германецът сякаш изчезна от политическия пейзаж на ЕС.

Някой представители на ЕНП смятат, че изборът на Туск за председател на партията не трябва да се разглежда като поражение за Манфред Вебер. Традиционно лидерската позиция в най-голямата партия в Европейския парламент се дава на политици, които се намират в края на своята кариера, като Туск, който беше премиер на Полша от 2007 до 2014 г.

Трябва също да се отбележи, че ако Вебер бъде избран за водач на ЕНП, консерваторите вече ще разполагат с двама германци на ръководни позиции в Европейския съюз, след като бившият министър на отбраната на най-силната икономика в Европа Урсула фон дер Лайен успя да спечели председателския пост на ЕК, а това може да не се хареса на някои представители на европейските политически среди.

Но възниква въпросът - какво ще стане с Манфред Вебер?

След като френският президент Еманюел Макрон осуети плана на германеца да стане председател на ЕК, Вебер получи възможността да стане еврокомисар с атрактивно портфолио.

Но той не искаше да бъде еврокомисар, целта му беше да оглави Европейския парламент (ЕП) с пълен мандат.

Но и това не му беше предоставено.

Вместо ръководната позиция в ЕП Вебер отново e лидер на фракцията, точно както беше преди кандидатурата си за шпитценкандидат и сега той няма търпение да замени Давид Сасоли като председател на Парламента, тъй като тази позиция е с половин мандат.

Но дори и тук беше намекнато, че това едва ли ще стане.

Много от членовете на ЕП от неговата собствена парламентарна група са разочаровани заради провала след парламентарните избори през май.

Въпреки всичко Вебер успя да си спечели известно уважение за начина, по който се справи с поражението си. Веднага след назначаването на Урсула фон дер Лайен той изрази лоялността си към нея в парламентарната група. „Тук започна моята кандидатура и тук приключва“, заяви тогава той.

И в ЕНП, където половината ѝ представители са нови евродепутати, Вебер все още се разглежда като номер едно.

Малко вероятно е обаче той отново да потърси председателския пост на ЕК.

Друг вариант е  Вебер да се насочи към държавната или федерална политика в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още