IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще бъде лятото за европейските туристи?

Очаква се приходите от туризъм за първото полугодие да спаднат с около 90% в ЕС

17:42 | 19.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrea Merola/Bloomberg</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Andrea Merola/Bloomberg

 

Очаква се европейските туристи да останат основно в Европа това лято, тъй като не се знае кога ще има ваксина и кога ще отпаднат глобалните ограничения за пътуване. Това каза Соня Господинова, говорител на Европейската комисия, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея ще отнеме повече време за възстановяването на туризма.  

“Туристическият сектор заема 10% от европейския БВП и 27 млн. души са заети в него. Щетите бяха големи заради забраните за пътуване. Очаква се приходите в първото полугодие да спаднат с около 85%-90%”, посочи тя.

Господинова разказа и за платформата Re-open EU, която осигурява информация в реално време за границите и за наличните транспортни средства и туристически услуги в държавите членки. 

Това е една от мерките в Европейския съюз за безопасно пътуване в Европа след масовото затваряне на граници заради коронавируса. Друга мярка е гражданите да имат и възможност да закупят ваучер за хотел или ресторант и да го ползват по-късно, каза Господинова.  

“Това помага на бизнесите да получат нови финансови средства. Такива ваучери има в повечето страни членки”.  Ваучерите за анулирано пътуване работят на същия принцип - гражданите могат да избират ваучер за по-късно ползване, вместо пари.

Сред съветите за безопасност остават носенето на маски, спазването на дистанция, анулиране на мащабни инициативи и ползване на мобилни приложения, проследяващи контактите.  

“ЕК препоръчва гражданите да бъдат информирани много добре, когато избират своята дестинация и да спазват мерките на съответната страна”.  

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още