IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво значи за германската енергетика новата стратегия на E.on

Около една четвърт от енергията в страната вече е зелена и решението ще затвърди прехода към възобновяеми източници, смятат експерти

13:17 | 02.12.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 12px;">Въглищната централа &quot;</span><span style="font-size: 11.8181819915771px; font-family: Arial;">Scholven&quot; на германския енергиен гигант E.ON в Гелзенкирхен. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Въглищната централа "Scholven" на германския енергиен гигант E.ON в Гелзенкирхен. Снимка: Ройтерс

Плановете на германския енергиен концерн  E.on да се раздели със своите централи с изкопаеми горива от 2016 г. бележи повратен момент в усилията на Германия да използва възобновяеми източници. Решението най-вероятно ще подсили вече водещата позиция на страната при зелената енергия, пише в свой анализ Bloomberg.

Обявлението на  E.on е кулминацията на започналата от германското правителство преди 14 години политика на подкрепа за вятърни, слънчеви и други алтернативни източници на енергия. Правителството дава субсидии, за да се намали зависимостта на страната от изкопаемите горива за производство на енергия. Планът получи нов тласък през 2011 г. след решението да се затворят атомните реактори в страната след инцидента във Фукушима.

Рискованият ход на канцлера Ангела Меркел вече се отплаща. Най-голямата европейска икономика за пръв път произвежда повече електричество от възобновяеми източници, отколкото който и да е друг източник. Около четвърт от енергията в Германия сега е зелена, сравнено с 6,2% в САЩ и 4,8% във Франция.

„Ние се намираме в средата на процес на гигантска трансформация на нашата енергийна система“, заяви заместник-министърът на околната среда Йохен Флашбарт пред репортери в Берлин. „Възобновяемите източници са все по-доминиращ фактор в германския енергиен микс. Решението на EON е част от пъзела“.

Правителството смята да продължи напред, поставяйки си цели да увеличи употребата на алтернативни енергийни източници до 45% от цялата произведена енергия до 2035 г. и да увеличи тази цифра до 80% до 2050 г. Германия, чиято източна част вече е изпълнена с хиляди вятърни турбини, планира да постигне това чрез изграждане на мащабни офшорни вятърни централи. Те могат да произвеждат енергия по-надеждно, тъй като вятърът в морето е по-постоянен.

След инцидента в АЕЦ Фукушима в Япония Меркел реши да затвори осемте най-стари атомни реактора. Останалите трябва да приключат до 2022 г. До края на седмицата Германия ще обяви подробностите на плана си за по-строга защита на климата. Страната ще въведе допълнителни ограничения на въглеродните емисии от производителите на енергия, ползващи изкопаеми горива.

Преходът към зелена енергия идва с цената увеличение на разходите за комуналните услуги в Германия, енергийно интензивните производства и крайните потребители. Напливът на възобновяема енергия в мрежата подкопа цените на едро и премахна рентабилността на газовите и въглищни централи. В същото време данъците върху електроенергията, които субсидират производството на зелена енергия превърнаха Германия във втората страна в Европейския съюз по цена на тока за домакинство според данни на Евростат. 

От началото на процеса германските потребители са платили общо 106 млрд. евро чрез дописването на сметките им за ток, за да се финансира развитието на чиста енергия. Годишната цена може да достигне връх тази година. Очаква се сметката да падне до 22 млрд. евро през 2015 г., когато правителството ще започне да намалява субсидиите за сектора.

Въпреки разходите промяната има широка публична подкрепа. В социологическо проучване, проведено по-рано тази година, 71% от германците се изказаха позитивно за решението да се затворят атомните реактори. 67% смятат, че страната не прави достатъчно за прехода към възобновяеми източници, показват данни от изследването на социологическата агенция Allenbach.

Енергийните компании в Германия все повече залагат в плановете си на бъдещето на зелената енергия. След отказа от 2016 г. EON ще се концентрир върху възобновяемите енергийни източници, енергийните мрежи и решенията за клиенти. Новосъздадената компания пък ще включва конвенционално производство на енергия и търговия с енергия на световния пазар.

„Отделянето на въглищата, газа и петрола от основния ни бизнес е умна стратегия за ориентирана към бъдещето компания“, заяви изпълнителният директор на Agora Energiewende Патрик Грайхен. „Сигурен съм, че други компании ще последват примера – не само в Германия, а по целия свят“.

Vattenfall, собственост на шведската държава, иска да се отърве от въглищното си производство в Германия и да се фокусира върху възобновяеми източници. ENBW Energie Baden-Wuerttemberg удвои през миналата година целта си за продажба на активи до 3 млрд. евро, за да събере достатъчно пари, които да инвестира в чиста енергия.

RWE, най-големият корпоративен източник на парникови газове в Европа, обаче заяви в понеделник, че не смята да последва примера на EON. Миналата година RWE произведе повече от половината си енергия за Германия, използвайки лигнитни въглища - най-мръсното изкопаемо гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
А може би това:https://pp.vk.me/c624521/v624521972/9c65/IUMz_b2JKq4.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Това е още един пирон в ковчега на икономиките живеещи от добив на изкопаеми горива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още