IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Никой не очаква финансова криза в Европа тази година

Световната политика има нужда от разтърсване, твърди бившият външен министър и вицепремиер

10:29 | 22.01.19 г. 1
<p>
	<em><span lang="en-US">Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</span></em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

Забавен икономически растеж не значи рецесия. В Европа няма финансова криза, никой не очаква и криза през тази година. Това каза Ивайло Калфинбивш вицепремиер, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Като една от причините за по-трудното развитие на икономиката Калфин отбеляза факта, че тя е глобализирана и всички международни сътресения водят до негативни резултати. Все пак, според него, именно глобализацията е правилният път за всяка една страна. 

Както всяка една система, световната политика има нужда от разтърсване. Това обаче не трябва да води до разпадане на връзки. Няма как ако една държава се затвори в своите граници да получава толкова, колкото от участието си в глобалната система“, отбеляза Калфин.

Политическите несигурности също имат съществено отражение върху икономиката, подчерта Калфин.

Освен с търговското напрежение с Китай САЩ влияят на икономиката и чрез политическата несигурност, която създават със сигнали за възможно излизане от НАТО, от договора за ядрени ракети с Русия и пр. Brexit в Европа също е съществен фактор в това отношение. Подобни събития водят до повишена предпазливост и забавяне на икономическия растеж“.

Гостът изрази мнение, че неприсъствието на американския президент Доналд Тръмп, руския му колега Владимир Путин, френския държавен глава Еманюел Макрон, както и британския премиер Тереза Мей на икономическия форум в Давос не е сигнал за отлив от международния диалог, на който форумът дава платформа, тъй като всеки един от лидерите има вътрешнополитически проблеми, които да решава.

Смисълът на форуми като този в Давос е да дадат платформа за обсъждането на всички проблеми. Все пак всички очакват изказванията на лидери, като новият президент на Бразилия Жаир Болсонаро, който се обяви за „бразилския Тръмп“, на германския канцлер Ангела Меркел, както и на австрийския ѝ колега Себастиан Курц, който е настроен против миграцията. Всички те са политици с много различно мнение“.

Вижте повече във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 години
Нима някой очаква точно Калфин, да знае какво се задава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още