IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън не отстъпва от искането си за ограничени социални права за мигрантите

Премиерът е готов да обмисли различни решения, но държи на споразумение за контролиране на имиграцията

13:21 | 13.12.15 г.
Камерън не отстъпва от искането си за ограничени социални права за мигрантите

Британското правителство опроверга днес информацията на национални медии, че премиерът Дейвид Камерън е готов да отстъпи от едно от основните си искания, за да избегне евентуално излизане на страната си от ЕС, съобщи Франс прес.

Три вестника – Sunday Times, Sunday Telegraph и Independent on Sunday съобщиха на първите си страници, че Камерън ще отстъпи от проекта си да лиши европейските граждани от социални помощи през първите четири години от престоя им във Великобритания, за да овладее притока на имигранти. 

Това искане е едно от четирите основни направления в реформите на ЕС, предложени от британския премиер, в перспективата на референдума за оставането на страната му в Общността, който трябва да се състои най-късно до края на 2017 г.

Въпросът за социалните помощи е както най-важният в очите на британската общественост, така и най-проблематичният. Той се сблъсква с принципа на свободно движение на хора и на недискриминация на европейските граждани.

Според медиите, цитиращи източници от правителството, предвид съпротивата на няколко страни членки, Камерън бил готов да разгледа алтернативни решения на срещата на високо равнище в Брюксел в четвъртък и петък. В четвъртък дипломатически източник съобщи пред АФП, че е възможно създаването на система за "аварийно спиране", за да се удовлетворят исканията на Великобритания за имиграцията.

Британското правителство обаче опроверга днес съобщенията в неделните вестници. Говорител на правителството отрече категорично, че премиерът се готви да се откаже от искането си. Камерън е готов да обмисли различни решения, но е задължително да се постигне "споразумение, което да позволи контролиране на имиграцията от страни от Европейския съюз", добави говорителят.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още