IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън: Ще напуснем ЕС след конструктивни преговори*

И за Великобритания, и за общността ще е от полза задълбочените връзки да останат, каза британският премиер

15:33 | 28.06.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания ще напусне Европейския съюз, но това трябва да стане след провеждането на ползотворни преговори, процесът трябва да бъде възможно най-конструктивен. Това заяви британският премиер Дейвид Камерън преди началото на Европейския съвет при пристигането си пред сградата.

В предаваното във видеосистемата на ЕК обръщение пред журналисти той заяви, че връзките между Великобритания и ЕС - "най-близките съседи, партньори и съюзници", трябва да останат възможно най-близки – особено в областта на търговията и сигурността.

„Това ще бъде добре за нас и за тях. Това ще бъде духът на дискусията, която ще се проведе днес“, заяви още британският премиер.

Европейските лидери силно втвърдиха тона срещу Лондон, особено на фона на коментарите, че е възможно отлагане на решението за активиране на чл. 50 от Договора от Лисабон. Европейският парламент вече гласува резолюция, с която прикани Великобритания да започне преговорите по напускането си още на този Европейски съвет.

По-рано Дейвид Камерън заяви, че това няма как да стане още днес. 

„Нуждаем са от време. От време да размислим, нуждаем са да бъдем обединени“, коментира от своя страна президентът на Литва Далия Грибаускайте при пристигането си в Брюксел. Пред журналисти тя посочи, че сега предстоят дискусии какво ще се случи с напускането на Великобритания и какво ще бъде бъдещето на ЕК.

Литовският президент беше категорична, че няма какво да каже на британския премиер и допълни, че „той има какво да ни каже“.

За нея Brexit е предизвикателство за всички, не само за британците и призова общността да остане обединена, защото така е по-силна.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел пък беше по-цветист в изказването си. За него ситуацията напомня на развод между две страни, но в същото време нещата са по-сложни от статус във Facebook “Сложно е“.

Бетел беше категоричен, че ЕС се нуждае от ясен план какво ще се случва през следващите седмици и месеци. Решението трябва да бъде взето от всички 27 държави от ЕС, допълни още той. 

Вижте реакцията на пазарите – коментира председателят на ЕП Мартин Шулц. Той изчисли, че ако бъде изчакано до октомври, когато е конгресът на управляващата във Великобритания партия, новото правителство ще бъде сформирано през ноември, а активирането на чл. 50 от Договора от Лисабон – най-рано на Европейския съвет през декември. Това означава старт на преговорите през януари или февруари 2017 година, посочи Шулц.

Той беше категоричен, че разбира защо Камерън не бърза с процедурата по напускане на ЕС, но Европа не може да чака да бъдат решени вътрешнопартийните проблеми на консерваторите. 

Шулц посочи още, че желае Великобритания да остане, но демокрацията трябва да се уважава.

Председателят на ЕП ще участва в заседанието на европейските лидери, за да връчи резолюцията на европейските депутати по казуса Brexit. По-рано днес на извънредна сесия на Европарламента беше одобрен документ, който призовава за възможно най-бързо начало на преговорите по напускане на ЕС. Депутатите изключиха и процедурни хватки решението на референдума да не бъде спазено.

„Нямаме време за губене“, категоричен беше френският президент Франсоа Оланд при пристигането си в Брюксел. Той също посочи, че съжалява за избора на британците, но той трябва да бъде уважен.

„Не си представям британското правителство да не се съобрази с искането на своите граждани“, допълни още френският президент и допълни, че в демократичния свят изборът трябва да бъде уважен.

За него сега трябва да започнат дискусиите за бъдещето на ЕС – да бъдат запазени границите, да се хармонизират социалната и фискалната политика, както и за бъдещето на младите хора в общността.

„Европа трябва да стане по-атрактивна за своите граждани“, категоричен беше гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Според него ЕС е пред труден кръстопът, а кризата е предизвикана заради липсата на демократичност, социално обвързване и солидарност.

Той призова да бъдат взети спешни мерки, така че строгите икономии да бъдат заменени от икономически растеж, безработицата - от нови работни места. Трябва да бъде сложен край и на безкрайните преговори при затворени врата, каза още гръцкият премиер.

Върховният комисар по външните отношения на ЕС Федерика Могерини допълни, че всички искаме Великобритания да остане в ЕС, но британците ясно са заявили своето желание да напуснат. Няма половинчато членство в общността, поясни тя и допълни, че напускането на Обединеното кралство тепърва ще бъде обект на преговори. 

Темата за Brexit можете да следите тук

* Актуализирана информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 7 години
Писах в съседната тема - няма безплатно одобрение . например бг със сигурност ще постави въпроса за работещите там и техния статут :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 7 години
в формалните правила няма :) има в неформалните и в цените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 7 години
не , напротив точно това ще стане . За пример българските правила за търговия с Русия например нямат нищо общо с германските такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 7 години
не , не бъркам . Няма гаранция че на GB ще има споразумение от типа на Норвегия или Швейцария - даже напротив , беше предупредена че няма да може да разчита на подобно споразумение . И остават правилата на СТО а те са доста кофти за страна разчитаща на услугите http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2016/06/23/2783064_britanskata_turgoviia_sled_brexit_-_variantite_za_izhod/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 7 години
ми , не , не може . Те това е и контра тежестта на прословутия чл. 50 - за 2 години (24 месеца) трябва да договориш търговско споразумение със 27 суверени държави който не са длъжни да бързат . Пада се по 1.125 държави на месец .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
Vesko94
преди 7 години
Може да са с по-малко :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 7 години
искам да ги видя тези преговори с 27 отделни държави :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
khao
преди 7 години
ти също си измислен от някой безполов мозък някъде в сибир, но като гледам нямаш проблеми да ходиш и дишаш ... че и глупости говориш ... така че няма драма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Aldebaran de Tauro
преди 7 години
Конструктивни преговори = искаме да продаваме без мито в EUСега на кралицата ще и намалят издръжката, а с нея човек не трябва да се "такова".Захарта към момента се повишава с 2.51%, вероятно поради засиленото търсене от страна на Индия, в следствие на очакваното падане на митото за внос на английски чай. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още