IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кандидатът за еврокомисар по заетостта не планира въвеждането на минимална заплата

Николас Шмит каза, че ще се бори за прилагането на минимални стандарти, целящи преодоляването на големите несъответствия в доходите в ЕС

18:38 | 01.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кандидатът за бъдещ еврокомисар по заетостта Николас Шмит няма планове за въвеждане на минимална заплата, която да важи за всички страни членки на ЕС, предаде Асошиейтед прес. 

Представяйки приоритетите си на изслушването пред евродепутатите днес, Шмит каза, че ще се бори за прилагането на минимални стандарти, целящи преодоляването на големите несъответствия в доходите в ЕС, но подчерта, че минималната заплата не може да бъде еднаква навсякъде.

Шмит, който е кандидат за еврокомисар по заетостта в следващата Европейска комисия, започваща работа на 1 ноември, посочи, че по никакъв начин не желае единна минимална заплата за ЕС.

Според европейската статистическа служба Евростат в 22 от 28-те страни от блока към януари 2019 година има национална минимална брутна заплата, която варира от 286 евро (311 долара) в България до 2071 евро (2255 долара) в Люксембург. Месечните минимални заплати като цяло са под 600 евро в източноевропейските страни и над 1400 евро в северозападните европейски страни.

Шмит каза, че не може да бъде въведена единна минимална заплата в целия блок заради различните икономически профили на всяка страна членка, но обеща да работи за намаляване на разликата.

Трябва да работим за сближаване, каза Смит, който е бивш министър по заетостта на Люксембург.

Ако създадем рамка за минимален доход, това ще се отрази на всички заплати и ще бъде полезно в борбата срещу социалния дъмпинг, допълни той.

Шмит също така даде гаранции на богатите страни като Швеция и Дания, който нямат схема за минимални заплати, че няма да бъдат принудени да променят моделите си, които се основават на колективното договаряне.

След останалите приоритети в неговата програма са правата на работещите, дигиталният преход, безопасността на работното място, както и борбата срещу дискриминацията и намаляването на бедността.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още