Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Капиталовите пазари във Франкфурт и Амстердам затварят бързо разликата с Лондон

Британската столица все още е първа за годината с обем от 17 млрд. долара, значително пред 11-те млрд. долара, набрани във Франкфурт и Амстердам

Капиталовите пазари във Франкфурт и Амстердам затварят бързо разликата с Лондон

Снимка: Bloomberg LP

Години наред позицията на Лондон като най-горещата борса за акции в Европа изглеждаше непоклатима. Но сега конкурентите Франкфурт и Амстердам затварят бързо разликата с вълна от първични публични предлагания (IPO) тази есен.

Британската столица все още е първа за годината с обем от 17 млрд. долара, значително пред 11-те млрд. долара, набрани във Франкфурт и Амстердам, показват данни, събрани от Bloomberg. Двете борси в континенталната част се разраснаха силно през последното десетилетие, за разлика от британския IPO пазар.  

“В  ангажирания IPO пазар, който наблюдаваме от 18 месеца, е естествено да видим борсите в Европа да печелят сделки”, коментира Линда Майн, ръководителка на консултантското звено за капиталови пазари на KPMG Великобритания.

“Но все още няма опасност Лондон да бъде свален от водещата позиция”, казва тя. Според нея промените в условията за листване би трябвало да помогнат за укрепване на позицията на Ситито. 

Още по темата

Амстердам бе домакин на поредица от големи IPO-та на чуждестранни компании като полската InPost SA и на испанския дистрибутор на взаимни фондове Allfunds. Лондон обаче също работи упорито, за да привлече повече бизнеси към своята борса, включително като готви промени на правилата си за листване, за да облекчи пътя до пазара. 

Усилията му се отплащат, като компанията за секвениране на ДНК Oxford Nanopore Technologies Ltd. във вторник стана поредният иновативен бизнес, който се представи пред британските инвеститори. 

Но усилията на Лондон бяха ударени по-рано през седмицата, когато британският премиер Борис Джонсън увеличи данъците до най-високото им равнище в историята. Промените вклюват 1,25% налог върху дивидентите, което може да отблъсне инвеститорите от британските акции.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
За Франция има и ползи от казуса с подводниците