IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлсруе предаде трънливия спор за политиката на ЕЦБ на съда на ЕС

Германските конституционни съдии вярват, че банката е превишила правомощията си, но оставят крайното решение на съда в Люксембург

12:03 | 07.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div>
	Германските съдии оставят крайното решение на Съда на Европейската общност. <em>Снимка: Ройтерс</em></div>
<div>
	&nbsp;</div>
Германските съдии оставят крайното решение на Съда на Европейската общност. Снимка: Ройтерс
 

Дали обявената от Европейската централна банка (ЕЦБ) програма за неогранични покупки на държавни облигации от изпадналите в криза страни от еврозоната е легитимна? Този деликатен въпрос сега съдиите от базирания в Карлсруе германски конституционен съд отнасят до Европейския съд в Люксембург, предава DPA.

Съдът в Карлсруе е спрял съдебната процедура и е представил случая на съдиите от Люксембург за преюдициално заключение. По-специално става въпрос за това дали заявката на Марио Драги от лятото на 2012 г., че ЕЦБ ще купува облигации в неограничен размер от поразени от кризата страни в рамките на програмата за директни монетарни транзакции (Outright Monetary Transactions – OMT), е съвместима с правото на ЕС. Това е първият път в историята на Конституционния съд на Германия, в който съдиите предоставят за разглеждане правен въпрос на Европейския съд в Люксембург. 

Според Конституционния съд налице са сериозни причини да се смята, че така нареченото решение за OMT на Управителния съвет на ЕЦБ от септември 2012 г. излиза извън мандата на паричната политика на ЕЦБ и "нарушава забраната за монетарно финансиране на бюджетите". Затова германските конституционни съдии са склонни да вярват, че ЕЦБ е превишила правомощията си, но оставят решението на Съда на Европейската общност.

По мнението на съдиите при по-голямо купуване на държавни облигации от "боледуващи страни" програмата може да "доведе до значително преразпределение на средствата между държавите-членки и с това да приеме характеристиките на финансова компенсация". Но това е "не е предвидено" в европейските договори. Според договорите ЕЦБ "не е упълномощена да води независима икономическа политика, а е ограничена до подкрепа на икономическата политика на съюза".

Въпреки това повечето съдии вярват, че програмата може да бъде запазена с някои ограничения. Засега в самата програма за закупуване на ЕЦБ не в вкарано нито едно евро, но самото съобщаване за нея от страна на президента на институцията Марио Драги през септември 2012 г. доведе до стабилизиране на финансовите пазари и намаляване на лихвените проценти по испанските и италианските държавни облигации.

През септември 2012 г. пък германският конституционен съд в Карслруе отхвърли искането за блокиране на постоянния спасителен фонд за еврозоната (Европейския механизъм за стабилност - ЕМС). По-рано през лятото няколко групи граждани внесоха съдебни жалби срещу приетите в края на юни 2012 г. от двете камари на парламента мерки за спасяването на еврото с твърдението, че те са противоконституционни.

Сред жалбите има и такава, внесена от фракцията на Левицата в Бундестага, подписана от 12 000 граждани. Ищците смятат, че прилагането на ЕМС ще има непредсказуеми последици за Германия. Свързаното с тях бреме едва ли ще може да бъде изчислено. 

През септември съдиите постановиха и определени условия за германското участие. Така например всяко увеличаване на сумата на германското участие над 190 млрд. евро трябва да бъде ратифицирано от долната камара на германския парламент. Магистратите задължиха също германското правителство да представи споразуменията за учредяване на ЕСМ за одобрение в двете камари на парламента и отхвърли заложената в договора клауза за конфиденциалност.

След обявяването на решението на съда от днес германският водещ борсов индекс DАХ се сви в зоната на загубите. Dax се свива с 0,15 на сто до 9242,25 пункта, пише Handelsblatt.  

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още