Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Карни: Китай е един от най-големите рискове за глобалната икономика

Според гуверньора на АЦБ макар страната да е изключителен източник на растеж в глобален план, финансовият сектор в страната се е развил прекалено бързо

Карни: Китай е един от най-големите рискове за глобалната икономика

Марк Карни Снимка: Ройтерс

Китайската финансова система представлява един от най-големите рискове за глобалната финансова стабилност. Това заяви гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни в интервю за ВВС по повод десетата годишнина от световната финансова криза.

Карни също така посочи и някои рискове за местната икономика, сред които последиците от Brexit, увеличаването на задълженията на домакинствата, кибератаките срещу банковия сектор – заплахи, за които банката неведнъж е предупреждавала в редовните си доклади.

„Един от най-големите рискове за глобалната икономика е развитието в Китай“, заяви Карни, цитиран от Ройтерс. По думите му макар страната да е изключителен източник на растеж в глобален план и да се определя като икономическо чудо, финансовият сектор в страната се разви прекалено бързо и налице са много от същите предположения, които бяха направени в навечерието на последната финансова криза.

Още по темата

Гуверньорът на АЦБ също така предупреди, че все още не може да бъде отхвърлена възможността за появата на нова криза с мащабите на започналата в САЩ преди десетилетие, особено ако банкерите и регулаторите станат твърде самодоволни.

„Може ли нещо подобно да се случи отново?... Може ли да има причина за криза – ако сме самодоволни, разбира се, че може“, заяви той.

По думите на гуверньора регулаторите в световен мащаб трябва да останат бдителни, а всяко разцепване на глобалните стандарти в опит да се постигне конкурентно предимство би било опасно.

„Трябва да се замислим не защо нещата ще вървят добре, а какво може да се обърка“, каза той, цитиран от ВВС.

Карни също така заяви, че според него глобалната финансова система вече е „по-справедлива“, а тази във Великобритания се е променила „доста фундаментално“, посочвайки като пример задължението на банките да съхраняват свои средства при възможни сътресения, така че евентуалното бреме да бъде поето от големите инвеститори, а не от данъкоплатците.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
0
 
1
преди 5 месеца
Китай страда от работата на Китайската централна банка без защита срещу щети.
При запазване на тази държавна грешка, Китай е с нарастваща заплаха за катастрофална криза.
Устойчивото развитие на Китай е възможно само при Централна банка със защита срещу щети.

Още от Европа
Членове на кабинета на Мей приемат 5-годишно ограничение за предпазния механизъм