IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Независимостта на централна банка не е всемогъща

Според гуверньора на АЦБ плановете на Тереза Мей за Brexit ще доведат до по-слаб растеж на реалните доходи

16:06 | 28.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Независимостта на Английската централна банка ѝ е дала инструментите, за да успее да се справи с финансовата криза и Brexit, но това не я прави всемогъща институция, която може да реши всичко, заяви днес гуверньорът ѝ Марк Карни, цитиран от Bloomberg.

На конференция в Лондон, с която бе отбелязана 20-годишнината от предоставянето на независимост на АЦБ при определянето на лихвените проценти, Карни предупреди независимостта да не се бърка с всемогъщието. Той заяви, че макар паричната политика да може да отговори на рисковете, свързани с излизането от Европейския съюз, повечето корекции не са сред възможностите на централните банкери.

„Въпреки че внимателно очертаната независимост е изключително ефектива при осигуряването на ценова и финансова стабилност, тя не може да доведе до траен просперитет и не може да реши по-широки предизвикателства пред обществото“, каза Карни. „Това трябва да бъде подчертано, тъй като през последните години редица проблеми бяха поставени върху АЦБ – от достъпността на жилищата до слабата производителност“.

Ролите на централните банки са обект на все по-големи критики през последните години. Европейската централна банка, например, бе критикувана заради различните ефекти на паричната ѝ политика върху страните.

Гуверньорът на АЦБ говори малко преди министър-председателя Тереза Мей, която подчерта важността на свободната пазарна икономика на Великобритания и заяви, че новите и дефиниращи характеристики на централните банки са „откритост и прозрачност“. Мей, която предизвика редица спорове миналата година заради думите си, че някои действия на централна банка не работят за средните британци, каза, че от правителството зависи да смекчи всички странични ефекти на политиката на АЦБ.

Банката бе подложена на критики от британски политици, тъй като според тях тя се е опитала да вземе страна в дебата около Brexit и е била твърде песимистична в прогнозите си. В изказването си в четвъртък Карни подчерта правото на АЦБ да продължи анализа си по темата, заявявайки, че „ние ще продължим да оценяваме и изразяваме независимата си оценка за рисковете, свързани с Brexit”.

Той обаче допълни, че плановете на Мей за Brexit ще доведат до по-слаб растеж на реалните доходи и централата банка не може да направи нищо, за да облекчи удара.

Карни каза още, че нуждата АЦБ да бъде „отворена и отговорна“ е по-голяма от всякога заради „нарастващото недоверие на институциите и „експертите“, които са в тях“. Това е директен удар срещу политици като Майкъл Гов, който заяви по време на разгорещения дебат около референдума за Brexit, че британците „имат достатъчно експерти“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още