IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталония ще поиска референдум за отделянето си от Испания

Местните депутати гласуваха в полза на вот по спорния въпрос за независимостта на региона

10:04 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Каталония ще поиска референдум за отделянето си от Испания

Местните депутати в Каталония гласуваха за провеждането на референдум за отделянето на североизточния испански регион от Испания, на което правителството в Мадрид категорично се противопоставя, съобщава Ройтерс.

87 депутати от каталонския парламент в Барселона гласуваха „за“ провеждането на референдума. Против се обявиха 43-ма, а трима се въздържаха по време на гласуването за изпращане на петиция до националния парламент за свикването на референдум, който да реши бъдещето на региона.

Каталония има собствен език и представлява една пета от испанската икономика. Движението за независимост в региона влезе в пряка конфронтация с министър-председателя Мариано Рахой, който обеща да блокира провеждането на референдума, позовавайки се на Конституцията.

Социологическите проучвания сочат, че приблизително половината каталонци искат региона да стане независим, а близо 80 на сто желаят да изразят правото си на глас по въпроса.

Лидерите, които подкрепят идеята за отделянето на Каталония, твърдят, че Рахой ще последва примера на британския премиер Дейвид Камерън, чието правителство се противопоставя на независимостта на Шотландия, но по-късно тази година ще позволи на шотландците да решат съдбата на региона чрез гласуване.

Пред сградата на каталонския парламент няколко десетки демонстранти се събраха, за да изразят позициите си по въпроса.

На фона на всичко това политически и бизнес лидери оказват силен натиск върху испанския премиер да овладее ситуацията, като предложи на президента на Каталония Артур Мас по-голям контрол върху данъците, в замяна на отказването от идеята за референдума. Но Рахой до момента е отказвал да участва в публични разговори с Мас.

Критиците се притесняват, че липсата на реакция от страна на министър-председателя ще позволи разпалването на пламъците в спорния регион. От друга страна времето може да се окаже отново на страната на Рахой.

Повече за случващото се в Испания вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още