IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталуния очерта "пътна карта" за независимост

Ако подкрепящите независимостта партии спечелят местните избори през септември, ще започне да се подготвя проект за каталунска конституция

15:48 | 31.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Знамето на независима Каталуния се вее на все повече места. Означава ли това, че скоро ще има нова държава в Европа? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Знамето на независима Каталуния се вее на все повече места. Означава ли това, че скоро ще има нова държава в Европа? Снимка: Ройтерс

Партиите, подкрепящи независимостта на Каталуния, сред които управляващата партия CDC на премиера Артур Мас и коалиционния му партньор Републиканска каталунска левица (ERC), подписаха във вторник „предварително споразумение“ за пътна карта с местни обществени организации.

Това може да изведе региона до отделяне от Испания, ако след местните избори на 27 септември про-сепаратистите вземат мнозинство, пише The Spain Report.

Така вотът ще се превърне в референдум. Ако победят, сепаратистите ще започнат веднага да подготвят проект за каталунска конституция.

"Предварителното споразумение ще стане споразумение, когато премиерът на каталунското правителство Артур Мас свика избори на 27 септември и политическите партии изпълнят своята част, като го включат в предизборната си програма“, се казва в изявление на Народната асамблея на Каталуния (ANC).

Другите партии, подкрепящи независимостта, най-вече ръководената от Давид Фернандес CUP, не са подписали документа. Те настояват за „демократичен процес на преход“, ако това е „желанието на мнозинството от гражданите“.

Ако успее да събере мнозинството от гласовете, пътната карта начертава 10 месечен срок, в който да бъде изготвена конституция на Каталуния, данъчна агенция, външно министерство и социално министерство, както и „първоначална декларация за независимост“.

Партиите също така ще започнат преговори с испанската държава за разделянето на националните активи и пасиви, както и с редица международни организации, за да бъде призната каталунската република.

Общото време за създаване на каталунска държава би било 18 месеца, пише в документа. В края на този период ще бъде проведен нов „обвързващ“ референдум, който ще доведе до „кулминацията на използването на демократичния мандат в полза на Конституцията на новата Каталуния“.

Централното правителство в Мадрид неведнъж е заявявало, че няма да допусне Каталуния да стане независима държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още