IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KBC смалява бизнеса си, за да стане атрактивна

Банката ще се освободи от несвойствената си дейност

22:07 | 09.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
KBC смалява бизнеса си, за да стане атрактивна

Белгийската банково-застрахователна група KBC, която е собственик на СИБанк и ДЗИ в България, може да се похвали с почти 100% увеличение на цената на акциите от началото на годината, далеч над ефективността на индекса BeBanks. В края на краищата втората в класацията по този показател датска банка Danske има ръст от 45%.  За анализаторите, KBC е сред любимите финансови институции, 16 от 25-има дават съвет „Купувайте!“.

Банката обаче планира да се освободи от подразделения, които не са основни за групата, пише Wall Street Journal (WSJ), цитирайки обявената в понеделник нова стратегия за развитие на групата "KBC 2013 и отвъд".

Банката трябва да връща 4,67 млрд. Евро (6,09 млрд. долара) държавна помощ до края на 2013 г. Средствата бяха предоставени през 2009 г. като спасителен пакет, срещу който KBC пое ангажименти за преструктуриране. Очевидно мениджърите са направили преглед на бизнес модела и обявиха, че ще заложат нов стратегически фокус и финансови цели.

Новата стратегия предвижда ясно определени основни пазари, на които групата е представена с банкова и застрахователна дейност. Като основни пазари KBC посочва Белгия, Чехия, Унгария, Словакия и България, на които концернът е стабилно представен в местните икономики. На някои от тези пазари KBC е постигнала лидерски позиции, се казва в съобщението на финансовата институция.

Всички дейности, които не допринасят за развиване на взаимоотношенията с клиентите, ще бъдат спрени.

На практика концернът вече се е оттеглил от Полша, както и продаде подразделението си за частно банкиране KBL за 1 млрд. евро. В списъка за продажби са Absolut Bank в Русия, NLB (Словения), KBC Bank Deutschland (Германия), KBC Banka (Сърбия) и Antwerp Diamond Bank (Белгия) ще бъдат продадени. Общо петте дъщерни компании са отговорни за 5% от рисковия капитал. Ирландия остава изключение от този тренд, защото там целта е в близките години KBC Bank Ireland да максимизира приноса си чрез развитие на банкирането на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още