Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Кьоре: ЕЦБ може да предоставя кеш на банки в несъстоятелност при определени условия

Проблемите на испанския кредитор Banco Popular миналото лято изложиха наяве пропуски в европейските правила

Кьоре: ЕЦБ може да предоставя кеш на банки в несъстоятелност при определени условия

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка може да осигури ликвидност на банки в несъстоятелност, докато те биват ликвидирани, но при определени условия, заяви един от членовете на ЕЦБ Беноа Кьоре, цитиран от Ройтерс.

Проблемите на испанския кредитор Banco Popular миналото лято изложиха наяве пропуски в европейските правила, които забраняват на ЕЦБ да подкрепя банка в несъстоятелност, докато Единният съвет за преструктуриране (ЕСП) на Европейския съюз организира спасяването.

Още по темата

ЕЦБ обмисля да поеме задачата чрез нов механизъм за отпускане на заеми, наречен Eurosystem Resolution Liquidity (Решения за ликвидността на евросистемата). Това вероятно ще изисква одобрението на Еврогрупата, състояща се от финансовите министри на еврозоната, в която обаче по-богатите страни като Германия се опасяват, че механизмът може да бъде използван неправомерно за подкрепа на затруднени банки.

Кьоре заяви, че ЕЦБ ще предоставя ликвидност само ако е сигурна, че въпросната банка не е готова за ликвидация, има достатъчно обезпечение и ако стъпката няма да засегне паричната политика.

Трябва да е възможно, но ще се случи при важни условия, според които [банките] трябва да са финансови стабилни. Затова ако знаем, че резултатът от спасяването ще бъде ликвидиране, тогава разбира се няма да представяме ликвидност от централната банка“, каза той по време на събитие.

Коментарите му бяха в отговор на изявление на ръководителя на ЕСП Елке Кьониг, която заяви по-рано на същото събитие, че ЕЦБ и другите централни банки на ЕС трябва да играят роля, когато Фондът няма достатъчно ресурси.

Фондът никога няма да бъде достатъчен да бъде единствен отговор и това означава важна роля за централните банки, особено за Европейската централна банка“, каза тя.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио от своя страна посочи като възможен модел решението на Великобритания, където Английската централна банка може да поиска от правителството компенсации за заеми, предоставени за спасяването на банки.

Banco Popular бе веднага закупена от по-големия си конкурент Santander, което ѝ позволи да работи нормално.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
"Затова ако знаем, че резултатът от спасяването ще бъде ликвидиране, тогава разбира се няма да представяме ликвидност от централната банка"

Май и ние сме допринесли за това.
За КTБ знаехме, за ПNБ - не.

Естествено по-добре звучи с липса на обезпечения, ама те и оценителите са в кюпа.

Още от Европа
Кадър на деня за 23 септември