Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Кьоре: ЕЦБ не променя посоката на политиката си въпреки последните ѝ решения

Представителите на ЕЦБ не виждат признаци на рецесия „в момента“

Кьоре: ЕЦБ не променя посоката на политиката си въпреки последните ѝ решения

Снимка: Архив Ройтерс

Решението на Европейската централна банка да предложи нови заеми на банките и да удължи периода, в който ще се запазят рекордно ниските лихвени проценти, не означава, че централните банкери обръщат посоката на политиката, заяви членът на управителния съвет Беноа Кьоре, цитиран от Bloomberg.

В интервю за италианския вестник Corriere della Sera Кьоре защити решението, взето миналата седмица, заявявайки, че централните банкери просто реагират на забавяне, което се е случило по-скоро от очакваното, макар и да не е било изненада. Представителите на ЕЦБ не виждат признаци на рецесия „в момента“ и инфлацията в крайна сметка ще достигне целта им от малко под 2%, но по-бавно.

Още по темата

„Знаехме, че ръстът на еврозоната ще се когирира спрямо потенциалния си темп“, каза Кьоре, който управлява пазарните операции на ЕЦБ, в интервюто. „Но тези решения не представляват обрат в нашата политика, те са внимателно напаснати спрямо тази диагноза“.

Кьоре се присъединява към други представители на ЕЦБ, защитаващи последните действия по паричната политика срещу критиките, че банката е направила грешка, прекратявайки програмата си за изкупуване на облигации миналата година въпреки сигналите за забавяща се инфлация в 19-членния регион. Колегата му от управителния съвет Ив Мерш каза в петък, че пакетът е превантивна стъпка срещу негативните рискове пред икономиката, които са основно външни и извън влиянието на централните банкери.

Управителният съвет реши в четвъртък да предложи ново дългосрочно финансиране към банките и да запази лихвените проценти на рекордно ниски нива поне до края на годината. По-рано ЕЦБ сигнализира, че повишаването им е възможно още през септември.

Според Кьоре няма нужда за рестартиране на програмата за количествено облекчаване, тъй като ЕЦБ все още очаква „стабилен икономически растеж, макар и по-слаб от преди“, а този подход сега е част от инструментариума на централната банка.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС няма да поднови договора с AstraZeneca за доставка на ваксини