IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: ЕЦБ трябва да отрази застоя на пазара на труда в политическите си решения

Според члена на Управителния съвет на пазара на труда има скрит застой, заради който ЕЦБ не трябва да бърза с облекчаване на политиката

19:02 | 19.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бъдещото ускоряване на инфлацията в еврозоната може да отнеме повече време от очакваното заради скрит застой на пазара на труда, а Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да вземе това предвид в решенията си, за да избегне твърде бързо затягане на политиката си. Това каза членът на Управителния съвет Беноа Кьоре, цитиран от Ройтерс.

Когато инфлацията се стабилизира около 2% обаче, ЕЦБ трябва да затегне политиката си дори ако безработицата остане висока, за да не се позволи на икономиката да „прегрее“, каза Кьоре.

Според него по-широкият показател за безработицата и непълната заетост е два пъти по-висок спрямо водещите данни за безработните заради ръст на временната заетост и работата на непълен работен ден. Това обяснява защо растежът на заплащането е слаб и не помага на инфлацията да се ускори до 2-процентовата цел на ЕЦБ.

„Всичко това в крайна сметка означава, че на инфлацията може да ѝ е нужно повече време, за да се ускори. Натискът от страна на заплащането може да започне надлежно да се усилва само когато тези, които все още искат да работят, но в момента не се броят за безработни, се върнат на работа“, каза той.

„Ако пренебрегнем факта, че застоят на пазара на труда може да бъде по-голям от предполагаемото по водещите показатели за безработица, може да рискуваме да затегнем политиката твърде рано“.

Кьоре добави, че ако ЕЦБ пренебрегне този скрит застой, той може да задуши растежа, да остави хората без работа и да не успее да ускори инфлацията.

Предвид потребителските цени, които напоследък се повишават, ЕЦБ се оказа под натиск от по-консервативните страни да намали стимулите, макар че базисната инфлация и растежът на заплащането остават слаби.

Той каза още, че структурната безработица, или делът на негодните за наемане служители, не се е повишил значително през последното десетилетие, затова инфлацията при заплащането не се ускорява спрямо по-високите нива на заетост, както в миналото.

Кьоре обаче предупреди, че ЕЦБ няма да поддържа политиката облекчена само за да създава работни места.

„Ако достигнем момента, в който пътят на инфлацията се очаква да бъде самоподдържащ се, но дългосрочната инфлация остава висока, не трябва да има съмнение за това какво бих решил по отношение на политическата ни позиция“, каза Кьоре в Женева.

„Паричната политика не може „да поддържа икономиката гореща“ като застраховка срещу рисковете на пазара на труда“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още