IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: По-високата доходност на облигациите не е засегнала позицията на ЕЦБ

Според един от членовете на Изпълнителния съвет ръстът в доходността явно отразява отчитането на риска от дефлация в цените

16:31 | 17.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът в доходността по дългосрочните облигации не е засегнал политическата позиция на Европейската централна банка (ЕЦБ), а финансовите условия на еврозоната продължават силно да подкрепят икономическото възстановяване, заяви членът на Изпълнителния съвет Беноа Кьоре, цитиран от Bloomberg.

Повишаването в доходността явно отразява отчитането на риска от дефлация в цените от страна на пазарните участници, което „определено е добра новина“, каза той във вторник, позовавайки се на анализ на ЕЦБ по свързаните с инфлацията суапови проценти. Несигурността около бъдещите фискални и търговски политики в някои страни може да са спомогнали за ръст на срочната премия, макар че в комбинация с по-добрата оценка на глобалните икономически перспективи това не води до неоправдано затягане.

Коментарите на Кьоре, който е отговорен за пазарните операции в ЕЦБ, бяха направени в момент, в който централните банкери започват да обмислят дали могат да си позволяват да сигнализират края на програмата си за изкупуване на облигации на стойност 2,3 трлн. евро и отрицателните лихвени проценти.

Главният икономист Петер Прат каза в понеделник, че централната банка не може да промени рязко позицията си, тъй като реалната икономика все още не съответства на оптимистичните настроения в проучванията.

„По-важното е, че през този период и въпреки по-силните глобални и местни перспективи за растеж, очакванията по отношение на паричната ни политика в крайна сметка са имали стабилизиращ ефект върху доходността“, каза Кьоре в коментар след среща на контактната група за пазара на облигации в ЕЦБ във Франкфурт.

„Насоките за пазара свършиха добра работа и ни помогнаха да поддържаме краткосрочните и средносрочните доходности по кривата на доходността на подходящи нива във времена, когато външните шокове заплашваха да затегнат ненужно финансовите условия“.

Доходността по 10-годишните германски държавни ценни книжа – показател за безрисков лихвен процент в еврозоната, скочи до 0,485 процента през март, след като до октомври бе под нулата. Във вторник нивото ѝ бе 0,435 процента.

Макар че ЕЦБ приема пазарните колебания като „естествени и здравословни“, тя не иска да допринася за волатилността със собствените си политики, посочва Кьоре. Ето защо централните банкери се опитват внимателно да обяснят действията си и стратегията си, допълва той.

„Убеден съм, че ясната и навременна комуникация от наша страна ще избегне неоправданата волатилност на финансовите пазари и ще помогне да се запазят необходимите финансови условия, за да достигне инфлацията нива, по-близки до 2% в средносрочен план“, казва още Кьоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още