IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: Растежът не е достатъчен, за да създава значителен брой работни места

Икономическият ръст и заетостта са предпоставките за ценова стабилност, коментира членът на ИС на ЕЦБ

10:54 | 11.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кьоре: Растежът не е достатъчен, за да създава значителен брой работни места

Икономическият растеж в еврозоната все още е слаб, за да създава значителен брой работни места. Това заявява в интервю за френската издателска група EBRA членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре.

„Растежът все още не е достатъчно силен, за да създава голям брой работни места“, коментира банкерът.

„Когато инфлацията е ниска, най-добрият начин да я покачите до 2-процентната цел, е да подкрепите икономическата активност“, категоричен е той. „Ето защо днес растежът и заетостта са предпоставките за ценова стабилност.“

През юни безработицата в Европейския съюз възлезе на 9,6%, като се задържа стабилна от април насам, показват данните на Евростат. Подобна е и тенденцията за средното ниво на безработицата в еврозоната, която също остава стабилна на ниво от 11,1%.

През юни близо 23,3 млн. души в ЕС са били безработни, от които над 17,75 млн. са граждани на държавите от еврозоната. Безработните младежи до 25 години в ЕС са били над 4,7 млн. души, от които близо 3,2 млн. души са от държавите от еврозоната.

В сравнение с май безработните в ЕС намаляват с 32 хил. души, но се увеличават с 31 хил. души в еврозоната. На годишна база спадът за ЕС възлиза на близо 1,4 млн. души, а за еврозоната – 811 млн. души.

Що се касае до растежа – Евростат ревизира нагоре растежа на еврозоната до 0,4% на тримесечна база през второто тримесечие от първоначалните 0,3%. На годишна база съвкупният БВП на 19-членния валутен съюз се е повишил с 1,5% през същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още