IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър ще запази контрола върху движението на капитали най-малко до есента

Според съветник на кипърското правителство това е най-ранният срок за преструктуриране на 2-те най-големите банки в страната, но той лесно може да бъде удължен

10:46 | 29.04.13 г. 1
Кипър ще запази контрола върху движението на капитали най-малко до есента

Кипър ще запази контрола върху движението на капитали през летния туристически сезон въпреки минималното му разхлабване с цел да бъдат подпомогнати изтерзаните местни предприятия да се задържат на повърхността, заяви съветник на правителството на страната, цитиран от британския вестник Financial Times.

Контролът върху движението на капитали на средиземноморския остров бе въведен през март от кипърската централна банка - първоначално за 2 седмици, докато правителството сключи споразумението за отпускане на спасителна помощ за страната от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Впоследствие срокът на действие на ограниченията бе удължаван с по една седмица, за да предотврати масовото изтегляне на средства от депозитите в кипърските банки.

Ограничителните мерки ще бъдат премахнати само след преструктурирането на най-голямата кредитна институция в страната Bank of Cyprus и ликвидирането на втората по пазарна капитализация Cyprus Popular Bank (позната и под местното й наименование Laiki), което бе поставено като условие от международните кредитори за отпускането на спасителната помощ за страната.

„Септември е най-ранната вероятна дата за успешното приключване на преструктурирането, но лесно може да се стигне и до удължаване на този срок“, посочи съветникът.

Във вторник кипърското правителство обяви, че компаниите могат да превеждат до 500 000 евро в чужбина без ограничения, но за суми над посочената все още ще трябва да получат разрешението на централната банка. Бяха премахнати ограниченията за кипърските подразделения на чуждестранните банки при предоставянето на гаранции от техните компании-майки (основно гръцки банки), че ще поддържат ликвидността в дъщерните дружества.

Таванът за преводи от страна на физическите лица бе повишен до 5 000 евро месечно от 3 000 евро, „за да бъдат улеснени семействата, чиито деца учат в чужбина“, заяви кипърски представител.

Облекчаването на правилата за контрол идва в началото на 6-месечния силен туристически сезон на острова, когато вносът на храни и горива нараства рязко, за да задоволи потребностите на около 1,5 млн. почиващи.

От федерацията на кипърските работодатели OEB приветстваха решението, но призоваха за „пълната отмяна на всички ограничения колкото е възможно по-скоро“.

Повечето от ограниченията обаче, които след споразумението за спасителната помощ превърнаха Кипър в икономика на плащанията в брой, остават в сила. Физическите лица могат да теглят до 300 евро дневно от банките и банкоматите, като осребряването на чекове и разкриването на нови сметки е забранено.

„Заради действията на централната банка имам сериозни затруднения с поддържането на моя бизнес, макар че доставчиците от Индия и Пакистан продължават да ни се доверяват и ни предоставиха „извънреден кредит“ в рамките на 2 месеца“, заяви Христос Еротокриту, собственик на компания за производство на спално бельо и завеси за кипърските хотели.

„Неудобствата са налице, не сме в състояние да водим онлайн банкиране и се налага да държим средства в брой на различни места у дома“, заяви на свой ред Аглая Димитриаду, начален учител в кипърската столица Никозия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Заглавието трябваше да е Кипър ще запази контрола върху движението на капитали до края на вечността. въпреки минималното му разхлабване с цел да бъдат подпомогнати изтерзаните местни предприятия - Това което не се казва в медиите е, че всички малки и средни предприятия в Кипър на практика са фалирали. И няма как да е иначе, когато ти запорират 90% от парите в банката, с какво ще плащаш на персонала и доставчиците си? Ако съм собственик на такъв бизнес в Кипър, ще разпродам каквото ми е останало и ще си купя еднопосочен билет за Далечния Изток, където парите ми са в безопастност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още