IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър сключи договор за доставка на газ до Египет

В последните години в Средиземно море бяха открити няколко перспективни газови находища

14:05 | 31.08.16 г. 1
Кипър сключи договор за доставка на газ до Египет

Кипър подписа договор за доставка на природен газ до Египет по газопровод по дъното на Средиземно море, съобщи Ройтерс. Доставките ще започнат след търговския добив от офшорните зони на Кипър.

Двете страни обясниха, че природният газ ще бъде използван за нуждите на вътрешния пазар в Египет или за реекспорт.

Със сключването на договора ще започне работата и по проекта за газопровод по дъното на морето от изключителната икономическа зона на Кипър до Египет, посочва още Ройтерс. 

През последните години в Средиземно море – в зоната между Кипър, Израел и Египет, бяха открити няколко много перспективни блока. Те са смятани като една от възможностите за осигуряване на алтернатива на руските газови доставки за Южна Европа. Няколко големи западни компании - ENI, Total и Noble, получиха разрешение за експлоатация на газовите полета. 

Активна роля в договарянето на газ от Средиземно море за Европа играе Гърция. Атина заяви нееднократно желанието си да стане разпределителен център за газовите потоци от Средиземно море към Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Виж ти. Значи в Кипър откриват природен газ и моментално сключват договор за доставка с ... Египет. По дъното на Средиземно море. Значи ще се строи и подводен газопровод. За сега за разклонение към Европа не се съобщава. Но ще намали зависимостта на Южна Европа от руските доставки. Това трябва внимателно да се следи, защото очевидно ще има в какво да се инвестира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още